Vučića u Mostaru dočekali Čović i Krišto

15/04/2024
1 minuta čitanja

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u poslijepodnevnim satima na mostarski aerodrom, čime je obilježeno uspostavljanje direktne aviolinije između Beograda i Mostara.

Tamo su ga dočekali lider HDZ-a Dragan Čović i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

“Sa delegacijom Republike Srbije predvođenom Vučićem danas u Mostaru uoči 25. Međunarodnog privrednog sajma. Zajedno sa predsjedateljicom Vijeća ministara, na sastanku smo govorili o bilateralnim odnosima, privrednoj saradnji kao i stanju u regiji”, naveo je Čović.

U obraćanju novinarima, srbijanski predsjednik istakao je značaj ove linije kako za građane Mostara i Beograda, tj. dvije države, tako i povezanost u ekonomskom smislu.

“Zaista sam sretan zbog ovoga, jer mislim da je ova aviolinija od velikog značaja za Mostar i Beograd, odnosno BiH i Srbiju i povezivanje naših naroda”, rekao je Vučić.

Kazao je i kako je povratna karta Beograd -Mostar, avionom koji leti 40 minuta i koji ima 108 mjesta te koji će letjeti tri puta sedmično, vrlo pristupačna – 104 eura.

“Ova aviolinija će osim praktičnog značaja za građane dodatno povezati poslovne zajednice te će biti više biznis partnera iz Mostara u Beogradu i obrnuto”, istakao je Vučić, podsjetivši i na Privredni sajam koji se održava ove sedmice u Mostaru.

“Sretan sam što ćemo još jednom prisustvovati Sajmu privrede koji se održava u Mostaru, a što je i za nas izuzetan događaj i na tome čestitam organizatorima”, dodao je Vučić.

Također je naveo kako će u duhu partnerskih odnosa Srbija nastavit razvijati saradnju s BiH.

“Mislim da je od posebnog značaja da počinjemo s malim stvarima, kao što smo počeli s osnivanjem Air Srbije prije desetak godina, a koja je 2023. godine jedina prevezla oko 4,2 miliona putnika, a ove godine očekuje čak 5 miliona. Dakle, krenulo se s minimalnim očekivanjima te sam siguran da će i ova linija dovesti do velikoga uspjeha. Hvala na angažmanu i mudrosti, što ste prepoznali koliko je to značajno za Mostar, HNK i čitavu BiH kao i za Beograd, odnosno Srbiju”, zaključio je srbijanski predsjednik.

Idina vrh