Danas nastavak sjednice Parlamenta BiH koja je prekinuta nakon odlaska zastupnika iz RS-a

24/05/2023
1 minuta čitanja

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine danas će održati nastavak šeste redovne sjednice koja je prekinuta 19. aprila nakon što su poslanici iz RS-a napustili Parlament.

Poslanici iz RS-a su šestu redovnu sjednicu prekinuli u znak protesta jer su bosanske stranke potpisale zajedničku izjavu o državnoj imovini.

Podsjećamo, zajedničku izjavu su potpisali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) i Željko Komšić (DF), predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik Naše stranke Edin Forto, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević te predsjednik SBiH-a Semir Efendić. Kako su poručili izjavom, državna imovina je iznad svega.

Ova izjava je tada izazvala oštre reakcije zastupnika iz Republike Srpske te su poslanici i pozicije i opozicije napustili sjednicu.

“Ako mislite da su samo Srbi blesavi i da se vi Bošnjaci možete okupljati oko nekih izjava, to nije tačno. I mi Srbi se možemo okupljati oko interesa RS-a”, rekla je tada Sanja Vulić.

Prije nastavka sjednicem, Vulić je uputila inicijativu ministru sigurnosti Nenadu Nešiću s ciljem dodjeljivanja obezbjeđenja zastupnicima iz RS-a dok se ne istraže navodne prijetnje Denisa Zvizdića koje je prijavila.

Vulić je riječi Zvizdića “Ovo vam je zadnji put da meni imputirate takve stavove”, protumačila kao prijetnju u smislu likvidacije.

Na sjednici bi se trebalo odlučivati o Prijedlogu izmjena Krivičnog zakona kojeg su predložili zastupnici iz DF-a, a kojim se kao krivično djelo uvodi Napad na suverenitet Bosne i Hercegovine.

Zastupnici će se između ostalog izjasniti i o “Prijedlogu rezolucije o pravu na slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini u skladu s evropskim standardima”, a koju su predložili zastupnici nakon što je u RS-u pokrenuta procedura izmjena zakona za koje neki smatraju da ugrožavaju slobodu rada medija.

Na dnevnom redu će biti i niz izvještaja o finansijskoj revizijama u državnim institucijama.

Idina vrh