Deklaracija o ustavnim i drugim reformama BiH promovirana u Zenici

29/03/2022
minuta čitanja

Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost Zeničko-dobojskog kantona organiziralo je večeras javnu tribinu u Zenici na temu: “Sadržaj Deklaracije o ustavnim i drugim reformama Bosne i Hercegovocine”, na kojoj je promovirana pomenuta deklaracija.

Deklaraciju su sačinili te je javnosti ponudili Hrvatsko narodno vijeće BiH, Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca i Forum parlamentaraca 1990, a do sada je prikupljeno više od 63.000 potpisa.

U svom uvodnom govoru, predsjednik Savjeta Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca prof. dr. Kasim Trnka istakao je da su pred našim očima vodeće nacionalne partije – barem dvije od njih tri, “počele sistematski da ruše ustavni poredak BiH, da slabe državne institucije i da produžavaju agoniju BiH, koja se, nažalost, nije oporavila od Dejtonskog sporazuma do danas”.

-Pokret je nastao iz protesta da se o sudbini građana BiH odlučivalo u najužem krugu političkih predstavnika vladajućih nacionalnih partija, a da se pri tome građani nisu ništa pitali oko onoga što se, prije svega, njih tiče- napomenuo je Trnka.

Podvukao je kako je drugi razlog za ovakav angažman da energiju najšireg kruga građana, nevladinog sektora, probosanskih političkih stranaka, akademske zajednice…žele da ponude kao jedan drugačiji koncept od onoga “što nam se neprekidno nudi u pregovorima lidera političkih stranaka”.  

-Zbog toga smo krenuli s idejom da ponudimo principe, ne konkretna rješenja, nego principe za rješavanje ovih suštinskih pitanja u BiH i pri tome imamo jedan čvrst oslonac u činjenici da tražimo da se promijeni Ustav BiH. Prije svega, na osnovu presuda Evropskog suda za ljudska prava, koji je u pet presuda utvrdio da BiH, svojim ustavom, raširuje diskriminaciju među vlastitim građanima i da su pripadnici konstitutivnih naroda u povlaštenom položaju – istakao je Trnka.

Provedba tih presuda je, dodao je, međunarodno-pravna obaveza, a ne pitanje političke volje.

-Očekujemo i dalje podršku građana, a nadamo se da će i političke stranke koje su u parlamentu, gdje će se definitivno donositi odluke o promjeni Ustava. Očekujemo da će se pridržavati ovih principa, jer su, i formalno gledajući, potpisale ovu deklaraciju, prihvatili ove principe i obavezali se da će u parlamentarnoj procedure davati inicijative i boriti se za primjenu ovih principa- poručio je Trnka.

Prof. dr. Ivo Komšić podsjetio je kako su se vodili pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH s ciljem da se Ustav BiH prilagodi Izbornom zakonu BiH, a što je, po njemu, potpuno “obrnut proces kada se radi o tako važnim dokumentima”.

-Kako su tekli pregovori i kako se, čak, približavao tajming da bi mogli potpisati te izmjene, koje nisu bile ništa drugo nego izlazak ususret Draganu Čoviću i HDZ-u, kada je u pitanju Izborni zakon pa čak i Ustav BiH, onda smo, malo proširili bazu za podršku ovoj Deklaraciji.

Deklaraciju je do sada potpisalo 30 subjekata, a podršku smo dobili od svih značajnih ambasada zemalja Evropske unije, dva bivša Visoka predstavnika u BiH- Christian Schwarz Schilling i Valentin Inzko… Schilling i Inzko su, u naše ime i propagirali Deklaraciju; podijelili su ih i oni na neke važne adrese u svijetu, Evropsku uniju i Evropski parlament- kazao je Komšić.

Ove su sedmice, kazao je, trebali održati sastanak i s aktuelnim Visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom, ali je taj sastanak odgođen zbog njegove bolesti.

-Mi želimo da se promijene partneri u pregovorima oko ovih akata. Naši partneri ne mogu više biti evropski konzervativci, koji se ovdje pojavljuju i ne zna se ni koga više predstavljaju.

Oni predstavljaju konzervativne snage u Evrospkom parlamentu, ali i tamo se promijenio odnos snaga. Mi sada imamo i veliku podršku od Bundestaga, njemačke vlade, Evrospkog parlamenta… Moraju se promijeniti i naši pregovarači, jer ne mogu više pregovarati o izmjenama ovih važnih akata, jer su, ako što sam rekao, krenuli obrnuto.

U tim pregovorima ne mogu više sudjelovati ni Bakir Izetbegović ni Dragan Čović, ni ostali… Barem ne mogu u kapacitetu u kojem su sebe predstavljali, kao neki predstavnici naroda. Morat će se uključiti građani ove zemlje- poručio je Komšić.

Podvukao je kako građani BiH moraju ponovo postati “politički faktor”. Predsjednik Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost Zoran Jovanović istakao je kako se “ljudi udružuju da bi ostvarili zajedničke ciljeve i interese te da bi im bilo lakše u životu”.

– Nakon svih napada na institucije BiH, na pokušaj dijeljenja BiH, na pokušaj nakaradnog izmjena Izbornog zakona BiH, mi smo se udružili da probudimo svijest kod građana – kazao je Jovanović, koji je istakao kako se više ne možete vratiti povjerenje kod građana, jer “građani ne vjeruju da više postoje ovako iskreni ljudi”. Na tribini su sudjelovali mr. Emir Zlatar i Miro Lazović te predsjednik Srpskog građanskog vijeća-Pokret za ravnopravnost ZDK-a Sretko Radišić.

Sarajevodanas/FENA

Idina vrh