Delegacija EU: Građanske stranke nisu isključene iz pregovora o izbornom zakonu, bile su pozvane 

18/03/2022
1 minuta čitanja

Nakon što su europarlamentarci izrazili nezadovoljstvo zbog toka pregovora o izmjeni izbornog zakona te su naveli kako u njima moraju učestvovati i građanske stranke, oglasili su se iz Delegacije EU u BiH te su negirali ove navode.

Naime, iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini su se oglasili kratkim saopćenjem tu su naglasili kako su sve političke partije zastupljene u procesu pregovora o ustavnim i izbornim promjenama, uključujući i građanske stranke.

“Sve političke partije koje su zastupljene u Parlamentu BiH bile su pozvane da učestvuju u razgovorima o izbornoj i ustavnoj reformi. Jučer je poziv ponovljen također u Parlamentu. Kao i tokom razgovora u Neumu, neke stranke su odlučile da ne učestvuju. Reći da su isključeni iz pregovora nije tačno”, poručili su iz Delegacije EU u BiH.

Podsjetimo, europarlamentarci Viola von Cramon i Klemen Grošelj jučer su izrazili nezadovoljstvo zbog toga što su građanske stranke isključene iz pregovora o izmjenama izbornog zakona.

“Bosna i Hercegovina zaslužuje najviše evropske standarde za demokratiju i parlamentarizam. Građanske stranke su ključne da ovi standardi budu implementirani. Evropska služba za vanjske poslove (EEAS) bi trebala poštivati njihov glas u reformi Izbornog zakona. Bilo koje izostavljanje ovih stranaka će voditi nastavku etničkih podjela”, ocijenila je von Cramon.

Slično razmišljanje nakon jučerašnjih pregovora imali su i iz Demokratske fronte te su ocijenili kako je kredibilitet pregovora o izmjenama izbornog zakona narušen.

“Odlukom da građanske stranke mogu učestvovati samo u tehničkom, ali ne u političkom dijelu razgovora, duboko se narušava kredibilitet pregovaračkog procesa te s tim u vezi izražavamo opravdane sumnje u namjere Eichhorst i pregovaračkog formata kojeg je okupila”, naveli su u DF-u.

Idina vrh