Delić: Izvorište “Sarajevsko polje” je nezaštićeno, građani neće imati pitke vode

21/07/2022
1 minuta čitanja

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić obratio se danas predstavljanja Nacrta privremene odluke o zaštiti izvorišta “Sarajevsko polje“.

Delić je prvo postavio pitanje svim onima koji negativno komentarišu Nacrt privremene odluke o zaštiti izvorišta “Sarajevsko polje” – da li rješenje da se zadržio status quo i da se na taj način izvorište pitke vode ostavi nezaštićeno.

“Mi imamo mogućnost, kao kanton. Iako nije naša nadležnost, to je isključivo na federalnom resornom ministarstvu i Vladi FBiH, ali zbog nesaradnje i nedogovora sa Vladom RS-a, odluka o zašititi izvrišta nije donesena od 2006. godine jer se navedena odluka o zaštiti izvorišta donosi sporazumno”, rekao je Delić.

Ministar Delić kaže od te godine, obje entiteske vlade i Vlada Brčko distrikta nisu donijele odluke. Shodno tome, 2016. godine je izmjenjen Zakon o vodama i tada je Vlada KS sebi dala privremenu odluku – dok Vlada FBiH, u saradnji sa ostalim vladam u BiH ne donese zajedničku odluku.

“Izvorište pitke vode se ne može štititi samo u Federaciji, već na cijelom području”, rekao je Delić.

Osvrnuvši se na Nacrt privremene odluke o “Sarajevskom polju”, Delić kaže da su građani imali prvi uvid u pomenuti nacrt, čak i prije Vlade FBiH – što nije bila njihova obaveza niti dosadašnja praksa.

Ministar Delić kaže da je to urađeno s namjerom da se javnost, svi građani, upoznaju sa ovim nacrtom i da, shodno tome, daju svoje mišljenje, sugestiju, kritike.

Naglasio je da je izvorište “Sarajevsko polje” potpuno nezaštićeno.

“Građani u Sarajevu sigurno neće imati vodu za piće jer je izvorište ‘Sarajevsko polje’ apsolutno nezaštićeno”, ističe Delić.

Također, Delić je pozvao Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, na čelu sa Vladom FBiH, da donesu sporazumno rješenje sa Vladom RS-a i Vladom Brčko distrikta kako bi se izvorište pitke vode “Sarajevsko polje” zaštitilo

Idina vrh