Nikšić: Ako treba izaći ćemo na ulice, ovo je crvena linija koja se ne smije preći

21/07/2022
minuta čitanja

Rukovodstvo SDP-a održalo je danas konferenciju za medije o aktuelnoj političkoj situaciji u kontekstu navodnog prijedloga OHR-a o izmjeni Izbornog zakona BiH. Tim povodom obratio se predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Na samom početku svog obraćanja, Nikšić je najavio da sve “ono što je za pohvalu – to će i pohvaliti”, a da će sve što je za kritiku – upravo i kritikovati.

Potom, Nikšić kaže da je prije tačno 48 sati imao priliku razgovarati sa Schmidtom, ali da tada nije htio komentarisati bilo kakve špekulacije koje su se potom pojavile u medijima.

“Prije 48 sati sam imao priliku razgovarati sa Schmidtom i tada nisam htio komentarisati špekulacije. Čovjek ni jednom nije spomenuo ono što je jučer napisao u medijima. Ono što smo mi pričali nije vrijedno izjave, a ono što je jučer objavljeno ne zaslužuje samo press – već alarm upozorenja”, kaže Nikšić.

Stranka na čijem čelu se nalazi Nikšić, je, prema njegovim riječima, “čuvar multietničnosti svih građana u BiH; čuvar je demokratije u kojoj je će svaki građanin imati pravo da se izjasni kako želi”.

Potom je iznio pojašnjenja koja su dostavili esperti iz OHR-a.

“Imali smo tezu kako to nije nikakva odluka, već smjernice na osnovu koje će se kasnije donijeti odluka. Što bi se reklo u našem narodu ‘nije šija nego vrat’. Uvođenje cenzusa tri posto za izbor delegata za Dom naroda iz pojedinih naroda. Ovdje se ne govori o tri posto pripadnika tih naroda u tom kantonu, već o ukupnom broju tog naroda. Također, kvota za izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Federacije, za broj delegata jednog kluba naroda sa šest na osam, se mijenja na način da je to taj famozni ustupak deblokade formiranja vlasti”, pojašnjava Nikšić.

Nikšić se pita šta to u praksi znači?

“Hoću da kažem koje su poruke od OHR-a prema BiH sljedeće: OHR kaže svi vi koji niste napustili svoje domove od ‘92 do ‘95 sada to trebate uraditi i da ste pogriješili. Svi oni, OHR kaže, koji ste povjerovali u Aneks 7 pa ste ste vratili pogriješili ste”, tvrdi Nikšić, te nastavlja:

“OHR kaže da sve te ljude treba tom svojom odlukom kazniti, OHR kaže da ljudi u BPK i Goraždu koji nisu poklekli treba kazniti, ni Bošnjake neće moći izabrati a ne pripadnike nekih drugih naroda. Mi na ovo nećemo šutjeti, borit ćemo se svim sredstvima. Borit ćemo se s svojim prijateljma u EU parlamentu, a i na ulici ako bude trebalo – sa građanima”, ističe predsjednik SDP-a.

Također, kaže da će se SDP danas u toku dana obratiti EU parlamentarcima, Bundestagu koji je, kako kaže Nikšić, nedavno donio “jednu potpunu normalnu rezoluciju”.

Istakao je da će nastaviti braniti svoje principe jer misle da je bogastvo BiH upravo njena multietničnost.”Ovakvom odlukom OHR poziva da nema poteebe za multietničkim partijama. Ko će glasati za Hrvata u Goraždu ili za Bošnjaka u Širokom Brijegu? Ukoliko bi ova odluka prošla, Schmidt će ostati upamćen da je etnički podijelio BiH”, rekao je Nikšić na današnjoj konferenciji za medije u sjedištu SDP-a u Sarajevu.Još jednom je podcrtao da će učiniti sve, te da je ovo crvena linija preko koje neće preći i neće dozvoliti da se bilo ko u društvu narušava.

Za kraj, citirao je dvije rečenice iz sudskih presuda u predmetima “Sejdić i Finci” i “Zornić”, a koje kaže da – doslovno – ni jedna vrsta različitog postupanja, koje se zasniva na etničkoj podjeli, ne može opravdati u demokratskom društvu”.

Nikšić je svoje obraćanje završio konstatacijom da ovakav model, kakav bi nametnuo Schmidt, ne postoji ni u jednoj evropskoj zemlji, a da su spremni prihvatiti bilo koji drugi koji je na snazi u nekoj od zemalja EU.

Idina vrh