Denis Zvizdić postao favorit za šefa bh. diplomatije, poznata još četiri kandidata za ministre

29/11/2022
1 minuta čitanja

Denis Zvizdić (NiP) je postao favorit za budućeg ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Prema tzv. redoslijedu biranja, prvi će birati Hrvati. Funkcija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH će pripasti kandidatu HDZ-a, a u tu fotelju će, kako sada stoje stvari, sjesti Borjana Krišto (HDZ) koja nije uspjela u trci za člana Predsjedništva BiH.

Sljedeći izbor je na SNSD-u koji će predložitiZorana Tegeltiju za novog ministra trezora i finansija Bosne i Hercegovine.

Nakon toga, red je na Bošnjacima. Kako saznajemo, pregovara se da tu funkciju u budućem sazivu Vijeća ministara BiH preuzme Denis Zvizdić (NiP). On se HDZ-u i SNSD-u čini kao prihvatljivija opcija od Sabine Ćudić (NS) koja bi u naredne četiri godine trebala ostati u državnom parlamentu.

Što se tiče ostalih ministarstava, Staša Košarac (SNSD) će najvjerovatnije ostati na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Iz SNSD-a bi trebao stići i ministar prometa i komunikacija, a jedan od kandidata je Nedeljko Ćorić, aktuelni ministar saobraćaja i veza RS-a.

Ono što je sigurno da u novom sazivu neće biti aktuelnih ministara iz HDZ-a – Vjekoslava Bevande, Josip Grubeše i Ankice Gudeljević.

Uskoro se očekuje da budu poznata imena kandidata za ministra odbrane, ministra sigurnosti, ministra pravde, ministra za ljudska prava i izbjeglice i ministra civilnih poslova.

Današnjim potpisivanjem koalicije Osmorke i HDZ-a otvorena su vrata za početak pregovora o formiranju vlasti na državnom nivou. Treći partner će biti SNSD, a prvi sastanci se očekuju u narednim danima.

Idina vrh