Desetodnevni štrajk radnika UPS-a koštat će američku ekonomiju 7,1 milijardu dolara

16/07/2023
1 minuta čitanja

Desetodnevni štrajk radnika UPS-a, kompanije za dostavu pošiljki u zemlje širom svijeta, mogao bi koštati američku ekonomiju 7,1 milijardu dolara.

Anderson Economic Group kaže da će udar na preduzeća i potrošače iznositi 4,6 milijardi dolara, uzrokujući “značajnu i trajnu štetu malim preduzećima, radnicima u domaćinstvu, samostalnim poduzetnicima i online trgovcima širom zemlje”.

Ostali troškovi uključuju procijenjene direktne gubitke u UPS-u od 816 miliona dolara, kao i 1,1 milijardu dolara izgubljenih plata 340.000 članova sindikata u kompaniji.

Preostale troškove snosili bi dobavljači UPS-a i iz izgubljenih poreskih prihoda.

Sindikat je saopćio da će stupiti u štrajk 1. augusta ukoliko do tada ne bude postignut dogovor o novom ugovoru.

Pregovori između kompanije i sindikata su prekinuti prošle sedmice uz međusobne optužbe obje strane.

Ranije je rečeno da će, ako dođe do štrajka, biti kriva kompanija što se nije pristala na ekonomski paket koji sindikat traži uprkos tome što je njegova zarada skoro udvostručena tokom tekućeg petogodišnjeg perioda.

Iz kompanije je saopćeno da neće komentarisati istraživanja trećih strana i da se i dalje nada da će postići dogovor sa sindikatom kako bi se izbjegao štrajk.

UPS je u petak saopćio da je počeo da obučava radnike koji nisu dio sindikata, uključujući i menadžere, kako bi pomogli u nastavku nekih operacija ako dođe do štrajka.

UPS ima skoro 100.000 nesindikalnih uposlenika u Sjedinjenim Američkim Državama, a do sada je imao samo jedan nacionalni štrajk u svojoj historiji i to 16-dnevni štrajk ekipe Teamsters 1997. godine.

Tokom tog štrajka je zatvorio sve operacije i nije pokušao da izvrši isporuke.

Idina vrh