Komšić od danas predsjedavajući: Šta je u svojih osam mjeseci uradila Cvijanović

16/07/2023
1 minuta čitanja

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić preuzeće danas funkciju predsjedavajućeg koju će obavljati narednih osam mjeseci.

Komšić će funkciju predsjedavajućeg preuzeti od člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Željke Cvijanović, saopćeno je iz Predsjedništva.

Ona je svoje predsjedavanje kolektivnim šefom države iskoristila kako bi govorila pred Vijećem sigurnosti u UN-u prilikom čega je kritikovala OHR i međunarodnu zajednicu u BiH te iznijela tvrdnje o tome da RS ne planira otcjepljenje.

Osim toga, ona je povukla i pitanje vitalnog interesa RS-a povodom prihvatanja sporazuma sa Kosovom s ciljem prelaksa granice samo sa ličnom kartom. Naglasila je da zbog nemirne situacije na Kosovu i napada na Srbe, RS ne može pristati na pojednostavljenje kretanja za Kosovare.

U NSRS-u je njen veto prihvaćen pa je sporazum skinut s dnevnog reda, no očekuje se da će na sto biti vraćena druga dva sporazuma iz tog paketa.

Ova rotacija u Predsjedništvu BiH se odvija na osnovu Člana 5 Ustava BiH, a u vezi sa Članom 5 Poslovnika o radu Predsjedništva BiH. Nakon Željka Komšića na mjesto predsjedavajućeg će doći i član iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović.

Idina vrh