TV SA

Dević: U finalnoj smo fazi dogovora sa DF-om i SBiH-om

21/05/2024
1 minuta čitanja

Gost emisije Špica bio je zastupnik u Skupštini KS (SDA) Mahir Dević.

Mnogo se govorilo o izmjeni skupštinske većine s obzirom da je bila uska u jednom periodu. Nekada smo davno razgovarali o tome da li SDA i DF imaju ambiciju da imaju svojih 18 ruku postave svoju vladu. Je li se išta promijnilo?

U ovom momentu ne, ja mislim da građani treba da vide svu raskoš i pamet ovog političkog projekta koji je nastao na političkoj korupciji. Oni su u prošlom mandatu, ustvari parlamentarnu većinu u KS održavali na političkoj korpciji. To su nastavili da rade u ovom mandatu. Na kraju mandata prošlogodišnjeg čini mi se da li 11 ili 13 zastpunika je promijenilo matične stranke, čak stranke između sebe i opet ostale sastavni dio te većine“, kazao je

Dodaje da se sjednice Skuštine KS ne održavaju zato što fali zastupnika u klupama.

Uskoro su nam izbori, vjeurjem da su sastanci uveliko tu. Sastajali ste se sa kantonanim odborom DF-a, tu je bila SBiH, NES je odlučio da neće učestvovati?

NES je objektivno bio pozvan u nekoj fazi kad su ovi razgovori bili poodmakli. Druga stvar, pozicija NESA u KS nije kao pozicija ove tri stranke. NES je odabrao neku matematiku koja je vjerovatno podrazumijevala nezamjeranje sa Trojkom zbog Cazina i drugih nekih općina gdje Trojka može ugroziti njihovo postojane. Poziv na saradnju je postojao. Kada je upitanju eventualni dogovor sa DF-om i SBiH mi smo u finalnoj fazi da se napravi dogovor. Načelno je napravljen, mislim da bi to trebalo biti završeno u narednom periodu“, kazao je Dević.

Idina vrh