Dodik: Bosna i Hercegovina nije država i to nikada neće biti

24/08/2023
minuta čitanja

Država je Republika Srpska i bit će, svidjelo se to nekom britanskom ambasadoru ili ne, i htio on to da prizna ili ne, rekao je Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik poručio je “da ne da Republiku Srpsku i da ga neće skloniti, da ima ozbiljnu podršku naroda i svoj posao radi ispravno, braneći ono za šta su poginuli ljudi u uvjerenju da ovaj entitet treba da opstane”. 

On je rekao da je jasno da je optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv njega “na brzinu sklepana” i da je ujedno zadovoljan činjenicom da je kriv jer ne poštuje strance.

“Igrat ćemo igru moći”

– Hoćete igru moći? Igrat ćemo igru moći. Ja ne igram ovu igru u Americi ili u Mančesteru, nego ovdje i naša moć se zasniva na tome da imamo pravo, da imamo Ustav, da su naša prava bazirana na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Naša moć se zasniva na našoj volji, našem karakteru koji imamo – naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da mu je do njegovog komoditeta, ne bi dopustio da ga razvlače po sudovima.

– Ja ću učestvovati u tom procesu. Krajnja njihova odluka će opredijeliti naše ponašanje. Dobio sam ozbiljnu podršku naroda i po ovom pitanju – poručio je Dodik.

On je naglasio da je Udruženje Srba na prostoru Federaciji BiH zatražilo da se održe protesti.

– To se prvi put dešava, ljudima je došlo do grla jer ništa ne funkcioniše – istakao je Dodik i dodao da će se se vidjeti da li pravda u državi funkcioniše.

“Ozbiljan pritisak na RS”

Dodik je rekao da je RS suočena sa ozbiljnim pritiskom sa strane, da su Amerikanci i Britanci udružili snage da naprave BiH onako kako oni hoće, a RS im stoji na tom putu.

– Tu istinu svi znaju – naveo je Dodik i naglasio da ovaj bh. entitet vodi odgovornu politiku koja podrazumijeva da mora da dobije ono što je maksimalno moguće.

On je naveo da je, ako govori o pravosuđu, “vidljivo da Sud i Tužilaštvo BiH ne postoje po Ustavu BiH i da je njihovo egzistiranje isključivo modalitet koji je uspostavio međunarodni faktor, visoki predstavnik”.

– Taj modalitet i te institucije su u suštini dio svega onoga što svaki dan ovdje živimo, ali to ne znači da oni sa naše strane treba da prestanu da budu osporavani. Oni će biti osporavani sve dok se ne desi neki dogovor o toj temi. Ka tome se ide – rekao je Dodik.

Mnogo nervoznih velikih igrača

On je napomenuo da je trenutni kontekst veoma složen, da je na globalnom nivou “mnogo nervoznih velikih igrača”, uključenih i u sistem u BiH, da je ukrajinska kriza promijenila pozicije različitih strana, da je Zapad predvođen Amerikom postao veoma nervozan i daje ozbiljan novac ukrajinskoj strani u sukobu, želeći da završe nešto što misle da treba.

– Pritisak je na pitanju Srbije, na pitanju Kosova, dalje degradacije Republike Srpske. Živimo u potpuno neregularnim okolnostima. Vijeće sigurnosti UN-a nije imenovalo visokog predstavnika koji se predstavlja kao da je imenovan, čak nameće zakone. Jedni u Bosni i Hercegovini prihvataju da su ti zakoni validni, mi ne prihvatamo jer nisu dio pravnog i ustavnog sistema u BiH, jedno opšte rasulo, opšti javašluk – ocijenio je Dodik.

Rekao je da Bosna i Hercegovina nije država i da to nikada neće biti.

– Država je Republika Srpska i bit će, svidjelo se to nekom britanskom ambasadoru ili ne, i htio on to da prizna ili ne – poručio je Dodik.

Prethodni tekst

Prva reakcija Putina nakon pada aviona i smrti Prigožina: Pravio je ozbiljne greške, ali je bio talentovan biznismen

Sljedeći tekst

Žena preminula nakon vađenja zuba u ordinaciji: Uhapšeni zubar i njegova sestra

Idina vrh