Dodik: Nezavisnost Republike Srpske želim vidjeti za života

27/07/2022
1 minuta čitanja

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik gostujući na TV “Una” kazao je kako smatra da BiH ne može preživjeti kao država te da je siguran da će vidjeti nezavisnu Republiku Srpsku.

“Nezavisnost Republike Srpske hoću da vidim za života. Ja ću to gledati sigurno. Procesi se ubrzavaju i ovo što se dešava u Sarajevu, govori da muslimanski politički zahtjevi nisu više tako bjanko rješivi. Neki drugi prodiru i oni će da dovedu do neke nove strukture”, rekao je Dodik za TV “Una”.

Komentirao je Dodik i proteste građana ispred OHR-a povodom namjere visokog predstavnika da nametne izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, ističući da je protiv bilo kakvih nametanja.

“To je samo još jedna kamuflaža. Kako god to bilo, pa taman da je to odluka koja i nama odgovara, ja bih rekao da to nije prihvatljivo, jer kada bih to uradio, pogazio bih sve što smo ranije pričali”, naglasio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH smatra da visoki predstavnik nema pravo nametati odluke te da nije legitiman.

“BiH ne može da preživi ukoliko ne bude našla svoj način opstanka dogovorom tri konstitutivna naroda. Bošnjaci su nasjeli na priču o građanštini, ali prije toga, morate da uvažite identitete kao što mi prihvatamo bošnjački nacionalni identitet, onda je sasvim logično da se prihvati i naš”, mišljenja je Dodik.

On je podsjetio na činjenicu da BiH ima Ustav kojega treba poštovati sve dok god on postoji, a ne kršiti ga na ulicama.

Dodik je rekao i da su Bošnjaci smatrali da će dobiti nekoga ko će isključivo djelovati negativno prema Republici Srpskoj, što je visoki predstavnik i činio u prethodnom periodu.

“U Federaciji BiH se ne mogu dogovoriti unazad osam godina da se prilagode izbornom rezultatu, čime su devastirali izbornu volju i jednog i drugog naroda. Trebalo bi da mi nađemo neki dogovor”, stav je Dodika.

Idina vrh