Dodik pozvao Rusiju da ne napušta ‘nepostojeći’ PIC

14/04/2022
minuta čitanja

Očigledno je enormno miješanje stranih zemalja u unutrašnja pitanja BiH, to je samo dokaz da je BiH zemlja protektorata.

Poručio je to danas u Banjaluci predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci.

Borba za egzistenciju

– Pozivamo narod da pažljivo prati ko se kako ponaša u ovom vremenu, jer ovo nije politička borba, ovo je borba za egzistenciju – poručio je Dodik.

On je rekao da je PIC samoorganizovano nepostojeće tijelo, ali da će, ako ga Rusi budu pitali da li da izađu iz tog organa, reći da je mišljenja da oni treba da ostanu i da se čuju i drugi glasovi.

– Kao odgovorna koalicija smatramo se odgovornima da štitimo interese RS – kažee Dodik.

Izrazio je zadovoljstvo što koalicija koja čini vlast u RS ostaje jedinstvena u nastojanju da kreira najbolji mogući pristup za predstojeće izbore i naglasio da se priprema kao da će sutra biti održani izbori i da je na sastanku koalicije razgovarano kako pristupiti tom pitanju.

– Pozivamo danas narod, a mi ćemo u koaliciji uvesti vanredno stanje što se tiče našeg angažovanja, da pažljivo prati kako se ko ponaša u ovom vremenu. Uvjereni smo da koalicija ima odgovornost za RS i može biti garant njene sigurnosti – istakao je Dodik.

Napominje da se te garancije ne vide na drugoj strani, te da nije riječ o političkoj borbi, nego egzistencijalnoj. Dodao je da se koalicija koja čini vlast smatra obavezanom da štiti interese RS.

– Izražavam žaljenje što partije opozicije nisu glasale za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Dodik je kao odgovoran čovjek po pitanju složenosti pitanja u BiH, u kojima se vrši pritisak na RS tražio veto – poručio je Petar Đokić, predsjednik SP.

Nada se da će opozicija, kako kaže, shvatiti važnost funkcije člana Predsjedništva BiH iz RS.

Kako je kazao, ostaju pri političkim odlukama na osnovu kojih je donesen Zakon o nepokretnoj imovini RS.

– Stav koalicije je da Vlada pomogne socijalno ugroženim kategorijama, prije svega penzionerima – dodao je Đokić.

Izrazio je zabrinutost za najave da neke međunarodne snage žele samoinicijativno da preduzmu mjere, kako kaže, u vidu hapšenja nekih funkcionera u RS.

Odluku Schmidta nećemo objaviti u Službenom glasniku

Dodik ističe kako smatra obaveznim da se štite interesi RS.

– Ovdje se radi o institucijalnoj odgovornosti, a ne o Miloradu Dodiku, uvijek ću tražiti veto – rekao je Dodik.

Ustvrdio je da stranci vode poslove u BiH, te naglasio da su pretjerali u mnogo čemu.

– Zakon će se sprovoditi onako kako i piše u njemu, republički organi tu imaju svoje obaveze. Odluku Schmidta nećemo objaviti u Službenom glasniku, što znači da neće biti primjenjiva u RS, kazao je Dodik komentarišući Odluku visokog predstavnika da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini RS.

Kaže i kako očekuje da će CIK BiH pokušavati poziciju da dovede u haos, “ali mi se pripremamo kao da će sutra izbori”.

– Pozivamo narod da pažljivo prati kako se ko ponaša u ovom vremenu. Ovo nije politička, već egzistencijalna borba – naveo je Dodik.

Idina vrh