Osmani: Naoružavanje Srbije alarmantnih razmjera

14/04/2022
1 minuta čitanja

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je izrazila zabrinutost zbog naoružavanja Srbije uprkos tome što je Beograd poručio da se zalaže za stabilnost.

“Naoružavanje Srbije se ne događa sada, sada je dostiglo alarmantne razmjere, ali kao što znate od Kine i Rusije se naoružavaju u posljednjih 10 godina i to pokazuje da Srbiju ne zanima mir i stabilnost”, rekla je Osmani tokom posjete opštini Južna Mitrovica.

Isporuka kineskog naoružanja, koje je Srbija dogovorila sa Kinom 2019. godine, dogodila se u jeku ruske invazije na Ukrajinu i zabrinutosti evropskih zemalja da bi dodatno naoružavanje Zapadnog Balkana u vrijeme rata moglo ugroziti mir i stabilnost regiona.

U međuvremenu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio 13. aprila da je kupovina kineskog protivvazdušnog raketnog sistema FK-3 “legitimna, potpuno regularna i transparentna”.

Naoružavanje Srbije je ranije kritikovao i kosovski premijer Aljbin Kurti, te predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na šta je reagovao Vučić, uz ocjenu da njih dvojica vode “kampanju laži” protiv Beograda i šire “ogoljenu mržnju prema Srbima i Srbiji”.

Rekao je i da su Đukanović i Kurti nabavku naoružanja iskoristili da cijelom svijetu kažu da je “Srbija kineski i ruski prijatelj i da nekoga ugrožava, iako se nalazi u NATO okruženju”.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je ovakvo izražavanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića uporedila sa govorima Slobodana Miloševića, napominjući da od njega “ništa drugo nije ni očekivala”.

Navela je i kako Vučić i dalje vodi “politiku prošlog vijeka” i dodala kako nikada nije osudio nijedan zločin koji se dogodio tokom ratova 90-ih na prostoru bivše Jugoslavije.

I Brisel i Vašington postavili su više puta pitanje i izrazili zabrinutost zbog nabavki naoružanja Srbije iz Rusije i Kine, jer se od Srbije, kao od države kandidata za članstvo u EU očekuje da uskladi svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa evropskim blokom.

Idina vrh