Dodik: Uvodim sam sebi sankcije da se Njemačka ne zamara

12/07/2022
1 minuta čitanja

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) poručio je danas da će sam sebi “uvesti sankcije” kada je u pitanju Njemačka.

Ova izjava dolazi u jeku sve glasnijih najava o novim sankacijama koje evropske zemlje spremaju za Dodika.”Da se oni ne bi zamarali, od danas ja sebi uvodim sankcije. Niti imam kakvu imovinu u Njamačkoj, niti planiram ići tamo. Njemačka svojom politikom zastrašivanja neće promijeniti realnost koju živimo, a to je da je BiH neuspješna zemlja”, napisao je na Twitteru.

Prije nekoliko dana zastupnici njemačkog Bundestaga usvojili su odluke koje se tiču Bosne i Hercegovine a između ostalog usvojena je i rezolucija pod nazivom “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti”, a Milorad Dodik i Dragan Čović su označeni kao glavni krivci za trenutnu situaciju u BiH.”Političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva.

To je neprihvatljivo i zahtijeva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice”, navedeno je.Iako Dodik sada “sam sebi uvodi sankcije” i omalovažava njemačku politiku, podsjetit ćemo da je prije nekoliko mjeseci, tačnije 23. decembra, pisao kancelaru Njemačke Olafu Scholzu moleći ga za sastanak.”Otvoren sam za susret na lokaciji i što hitnijem terminu koji predložite i spreman da to bude ili na neutralnom terenu po vašem izboru, ili u nekoj od vaših institucija.

Vaša zemlja gospodine savezni kancelaru, bez ikakve sumnje spada u red najvažnijih vanjsko-političkih i trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine te se stoga nadam vašem aktivnom angažmanu”, napisao je, između ostalog, Dodik.Milorad Dodik se već nalazi na američkoj i britanskoj listi sankcionisanih osoba, a od evropske ga dijeli samo neusaglašen stav svih članica EU.

Idina vrh