Dom naroda PFBiH Rezolucijom apeluje da Porezna uprava odblokira račun BHRT-u

31/03/2022
1 minuta čitanja

om naroda Parlmenta Federacije Bosne i Hercegovine na večerašnjoj sjednici je na prijedlog delegata Segmedine Srne, Zvonka Marića i Aljoše Čmpare, izglasao Rezoluciju o javnim interesu funkcioniranja javnog radio-televizijskog servisa BHRT.

Rezolucijom je Dom naroda pozvao Poreznu pravu Federacije BiH da odblokira račun ove medijske kuće, jedne od najznačajnijih institucija države BiH, kako ne bi došli u pitanje njen rad i egzistencija 870 zaposlenih radnika i njihovih porodica.

Deblokada računa značila bi prvi korak ka stabilizaciji funkcioniranja BHRT-a koji je zbog dugova zapao u teškoće, naveli su delegati.

Rezoluciju iste sadržine izglasali su 29. marta i zastupnici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na prijedlog zastupnika Senele Prašović Gadžo i Irfana Čengića.

Tada je rečeno da vrijedni i profesionalni djelatnici BHRT-a nisu krivi za navedena dugovanja njihove medijske kuće te je također apelirano da Porezna uprava FBiH odblokira račun, što bi značilo prvi korak ka spašavanju egzistencije djelatnika.

Dm naroda, u nastavku večerašnje sjednice treba da se izjasni i o najvažnijem finansijskom aktu Federacije BiH, budžetu za 2022. godinu.

Entitetski budžet je predložila Federalna vlada u iznosu od 5,6 milijardi KM, najvećem otkako je ustanovljena Federacija.

Predstavnički dom je odobrio Vladin prijedlog, a ako to učini i Dom naroda, ovogodišnji budžet može stupiti na snagu.

Današnji datum je zadnji rok za funkcioniranje Odluke o privremenom finansiranju FBiH.

Sarajevodanas/FENA

Idina vrh