Murphy: BiH potrebne jake demokratske državne institucije, a to sada nije slučaj

31/03/2022
1 minuta čitanja

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy izjavio je danas novinarima u Sarajevu da će Sjedinjene Države nastaviti pružati podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, jačanju bh. institucija i provedbi potrebnih reformi.

-Vraćam se u vrijeme koje mnogi smatraju najtežim vremenima. BiH su potrebni jake demokratske državne institucije. Sada to nije slučaj, zato ću podržavati implementaciju Dejtona i bh. suverenitet i teritorijalni integritet – poručio je ambasador Murphy.

Istakao je da postoji mnogo neriješenih problema, ali da su Sjedinjene Države tu da pomognu u njihovom rješavanju.

Ruska invazija na Ukrajinu je, kako je poručio američki ambasador, promijenila situaciju globalno uključujući i zapadni Balkan, a BiH treba da zna da je njen put ka eutoatlantskim integracijama, a ne prema Rusiji.

-Taj put nije lak, ali to je najbolja budućnost za BiH i potrebno je da njeni lideri rade posao za koji su birani i mi ćemo im u tome pomoći – naglasio je ambasador Murphy.

Najavljuje da će se u naredne tri godine fokusirati na nekoliko važnih pitanja među kojima je i daljnji rad u osiguranju pomirenju za bh. građane, a podržavat će izmjene zakona koji će donijeti vladavinu prava i smanjiti korupciju koja podriva demokratiju.

Najavljuje podršku ekonomskim reformama koje znače i reformu javnog sektora kako bi se odgovorilo na nove izazove.

Sarajevodanas/FENA

Idina vrh