Dom naroda potvrdio izbor rukovodstva Federacije: Bradara, Lendo i Stojanović dobili podršku

16/02/2023
1 minuta čitanja

Procedura je takva da se biraju tri člana rukovodstva FBiH, a da oni između sebe biraju predsjednika

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici potvrdio je izbor rukovodstva Federacije BiH.

Predsjednica Federacije BiH, prema dogovoru koalicionih partnera, bit će Lidija Bradara (HDZ), a potpredsjednici Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP). Procedura je takva da se biraju tri člana rukovodstva FBiH, a da oni između sebe biraju predsjednika, a ukoliko ne postoji dogovor onda ih bira Parlament FBiH.

Za njihov izbor je glasalo svih 79 delegata.

Podsjećamo, danas je i Predstavnički dom PFBiH sa 96 glasova za i jednim protiv podržao kandidatsku listu koju čine Lidija Bradara, Refik Lendo i Igor Stojanović.

Najavljene blokade

Prema aktuelnim pravilima, predsjednik i dvoje potpredsjednika FBiH su nezaobilazni faktori u predlaganju mandatara odnosno formiranja Federalne vlade.

Tako je Osmorka došla u nezavidnu situaciju obzirom da se glasa za zajedničku listu, a SDA je obezbijedila većinu u Klubu bošnjačkog naroda i predložila Refika Lendu, koji može blokirati izbor Vlade FBiH, što je Refik Lendo nakon sjednice Predstavničkog doma i najavio. On je kazao da neće podržati Vladu u kojoj neće biti SDA.

Vlada u tehničkom mandatu

Inače, koalicioni partneri su se usaglasili da novi premijer FBiH bude lider SDP-a Nermin Nikšić.

Podsjećamo, aktuelna Vlada je u tehničkom mandatu još od izbora 2018. godine, a kako su ranije poručili iz Osmorke oni, zajedno sa HDZ-om, imaju potrebnu većinu i u toj Vladi, tako da bi bilo kakve blokade bile suvišne.

Idina vrh