Dragan Čović i Nermin Nikšić obratili se nakon potpisivanja sporazuma: “Ovo je historijski trenutak”

29/11/2022
minuta čitanja

U zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je potpisan koalicioni sporazum između HDZ-a i stranaka okupljenih oko takozvane “Osmorke” koju čine SDP, NiP, NS, SBiH, BHI-FK, PDA, NES i ZnG.

Sporazum Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine” potpisali su Dragan Čović ispred HDZ-a i Nermin Nikšić (čelnik SDP-a), uime ‘Osmorke’.

Nakon potpisivanja sporazuma, pomenute stranke će krenuti u formiranje vlasti na federalnom, a zatim vjerovatno i na državnom nivou.

Prvi se novinarima, poslije potpisivanja, obratio Dragan Čović koji je kazao da je ovo “posebno bitan iskorak za sve nas u BiH”.

“Potpisali smo sporazum o saradnji za naredne četiri godine, za sve nivoe vlasti. Ovo je potpuno nova dimenzija političkog ponašanja, odnosa i političke kulture, kako bi, prije svega, otvorili evropsku perpsektivu, stabilizirali sve i osigurali pravno djelovanje države”, rekao je on na početku, kazavši kako posebno mjesto u sporazumu ima socio-ekonomska politika.

Zahvalio se Čović partnerima “što smo uspjeli u relativno kratko vrijeme – za veliki broj stranaka, i različitih mišljenja – i bez nadmudrivanja doći do teksta sporazuma koji će biti izvrsna osnova za one koji budu predstavnici vlasti”.

“Imamo koaliciju, što zadnje četiri godine nismo imali. Izuzetan trenutak”, kazao je Čović, istaknuvši kako je datum potpisivanja, s 25. novembra pomjeren i kako bi se sporazum uoči potpisivanja pokazao europskom komesaru za susjedstvo i proširenje Oliveru Varhelyiju.

On očekuje, “ako svoj posao uradimo kako treba – a hoćemo”, da ćemo do kraja godine imati izvršnu i zakonodavnu vlast, na svim nivoima te da ćemo “u tom vremenu dobiti kandidatski status u EU”.

“Probleme ćemo pokušati sami rješavati, u dogovoru jedni s drugima. Gdje imamo prepreke, to ostavimo za sutra – ne prekosutra, već sutra – sve drugo radimo danas. Zbog sve ovoga mi se čini da je ovo povijesni trenutak“, zaključio je Čović, naglasivši kako garantira za deset stranaka HNS-a da će predano raditi na ovome, “bez uvjetovanja i prolongiranja”.

On očekuje da ćemo prvi put, nakon 20 godina, usvojiti budžete prije kalendarske godine.

Potom je govorio Nermin Nikšić, kazavši kako se “osmorka” proširuje iz dana u dan, jer i drugi prepoznaju da je ovo novi projekt, “nešto novo, jako dobro za građane BiH”.

Ovo je zaista posebna atmosfera. Nema nikakvih kontroverzi, podmetanja, ‘curenja’ informacija i dezinformacija. Otvoreni smo za razgovore, stvaramo atmnosferu da svako kaže svoj stav, stvaramo nove pretpostavke na političkoj sceni BiH – ono što smo potpisali da to i realiziramo u punom kapacitetu”, rekao je on.

Smatra da je sporazum nešto novo, “ne zbog ovih oblasti, nego zbog činjenice da smo izvagali sve i da smo vrlo opredijeljeni da stanemo iza njega, da radimo zajedno, da mijenjamo stanje u BiH, sistem, te da imamo vlast koja će ispuniti obećano”.

Nikšić je poručio i kako su uspostavili sistem u kojem će otvoreno razgovarati o svemu, a također je iskazao očekivanje da će se vlasti formirati do Nove godine. 

Čović je, odgovarajući na pitanje novinara kazao da očekuje da ćemo 1. decembra imati konstituirajuće sjednice skupština i na državnom i na federalnom nivou – “tada će se formirati kolegiji pa ćete znati ko je u koaliciji”.

“Što se mene tiče, to je SNSD, na državnom nivou“, otvoreno je poručio, na što je Nikšić dodao: “Teško će se izbjeći SNSD, to je naša realnost, koju treba prihvatiti i ispoštovati.”

Kazali su da dosad niko nije spomenuo nijednu poziciju, “to je razlika od svih dosad političkih pregovora”.

“Neće nam trebati više od sedam dana da se dogovorimo oko pozicija – uspostavili smo sistem”, završio je Čović, dok je Nikšić istaknuo da je uspostavljeni sistem taj da “ne podmećemo jedni drugima, da ne šaljemo poruke putem medija, nego da jedni drugima otvoreno sve kažemo”.

Idina vrh