Državni službenici vode općinu umjesto načelnika

21/09/2023
1 minuta čitanja

Sekretarka Općine Centar Sarajevo Adelina Džanković, po statusu državna službenica, već duže vrijeme ima različite vrste privilegija jer je, pored dobre plaće pripadajućeg radnog mjesta, neizostavna u različitim komisijama i timovima na osnovu kojih ostvaruje ogromne novčane beneficije

Značajnim finansijskim dodacima na plaću je nagrađena zbog slijepog provođenja politika općinskog načelnika, koje se najčešće kose sa zakonskom regulativom, ali i politike njegove Naše stranke.

Tako je od početka svog radnog angažmana u Općini Centar svake godine dobijala novčanu nagradu za “izuzetne rezultate rada” koje vide samo ona i općinski načelnik, pri čemu ovu vrstu nagrade načelnik dodjeljuje bez ikakvih kriterija. Učestvovala je u radu i Ad hoc komisije koju je formirao po samo njemu znanim zakonima i umjesto da po službenoj dužnosti kao sekretarka organa uprave bude dio nje, ona je svoj rad u komisiji dodatno i debelo naplatila.

Od dolaska u Općinu Centar sekretarka je i član Štaba civilne zaštite, zajedno s drugim državnim službenicima. Opet bez kriterija i po ličnom izboru i simpatijama isključivo općinskog načelnika, formiran je i ovaj tim koji se naravno plaća.

Sekretarka je bila i član i Centralne popisne komisije, a pored ovog vrlo odgovornog posla svojom “sposobnošću” uspijeva raditi i druge poslove za koje prima mjesečni dodatak na plaću od 20 posto.

Sve ovo joj je malo, pa se na općinski budžet nakačio i njen sin, kao član Općinske izborne komisije Centar, a koji je odnedavno dobio i zaposlenje u Općini Novo Sarajevo.

Ovo je samo dio beneficija koje pokazuju da u Općini Centar nemamo sekretara organa uprave u obimu i na način kako to zahtijeva Zakon o državnoj službi, nego produženu ruku uglavnom nezakonitih politika općinskog načelnika, koja koristi poziciju, državne sluzbenike materijalne i finansijske resurse Općine Centar za promociju lika i djela, te apsolutnog vladara ove lokalne zajednice – načelnika u opozivu, kao i politike njegove Naše stranke.

Upravo ova činjenica potvrđuju i pokazuje bezočno kršenje posljednjih tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH Visokog predstavnika za našu zemlju Kristijana Šmita, jer se materijalni, finansijski i ljudski resursi Općine Centar Sarajevo na očigled svih međunarodnih i domaćih politika, te cjelokupne bh. javnosti koriste u ličnu političku promociju načelnika u opozivu i njegove političke partije.

Idina vrh