Predsjednik Azerbejdžana poručio: Armensko stanovništvo u Karabahu može odahnuti, oni su naši građani

21/09/2023
1 minuta čitanja

Alijev je rekao da je u toku proces razoružavanja i povlačenja armenskih naoružanih grupa

Ilham Alijev, predsjednik Azerbejdžana, poručio je da će njegova zemlja pružiti pomoć stanovnicima Karabaha koji su armenskog porijekla. U televizijskom obraćanju naciji je naglasio da on ne gaji nikakvo neprijateljstvo prema njima.

– Armensko stanovništvo u Karabahu sada može odahnuti. Oni su naši građani. Nemamo neprijateljstva prema armenskom narodu. Smatrali smo odgovornima one koji su na vrhu kriminalnog režima – poručio je Alijev.

Također, Alijev je rekao da je u toku proces razoružavanja i povlačenja armenskih naoružanih grupa, dodavši kako je suverenitet Azerbejdžana obnovljen.

Predsjednik Azerbejdžana je priznao važnost Armenije u završetku antiterorističkih aktivnosti, naglasivši njihovu „neočekivanu političku kompentenciju“.

– Azerbejdžan je obnovio svoj suverenitet kao rezultat uspješnih protuterorističkih mjera u Karabahu – rekao je Alijev u obraćanju.

Potvrdio je da je većina armenskih snaga uništena i da je povlačenje separatističkih trupa počelo.

Sporazum o primirju dviju strana nalaže da separatisti rasformiraju svoju vojsku u potpunosti i da Armenija povuče sve snage iz regije. Prema saopćenju ministarstva odbrane Azerbejdžana „oružje i teško naoružanje treba predati“ pod nadzorom ruskih mirovnih snaga.

Obje strane su rekle da će razgovori o reintegraciji Karabaha u ostatak Azerbejdžana održati u gradu Jevlah u četvrtak. Ruske mirovne snage su saopćile da je prekid vatre održan i da nisu zabilježena nikakva kršenja. 

Prethodni tekst

Državni službenici vode općinu umjesto načelnika

Sljedeći tekst

Izvještaj komisije za opoziv dostavljen Tužilaštvu Kantona Sarajevo da se ispitaju neregularnosti i opstrukcije načelnika Mandića u vezi opoziva 

Idina vrh