Džaferović: Bio bi opasan avanturizam zaobilaziti SDA prilikom formiranja vlasti

31/10/2022
1 minuta čitanja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović je izjavio da bi bio “opasan avanturizam” da se vlast formira bez SDA.

Prema njegovim riječima, sretan je zbog toga što su uopće održani Opći izbori, jer je jedno vrijeme bilo upitno da li će se održati. Smatra da je je upitno kada bi uopće bili održani da nisu održani ove godine.

Govoreći u intervjuu za BHT1 o formiranju vlasti, imao je poruku za probosanske vlasti.

“SDA je ostvarila najbolji rezultat i mislim da sve probosanske stranke trebaju odbaciti sve nesuglasice i povesti računa o interesima države Bosne i Hercegovine, napraviti što jači patriotski blok”, kazao je Džaferović.

Upozorio je da bi izostanak SDA u vlasti bio, kako je rekao, opasan avanturizam.

“SDA će biti dio vlasti, jer je to najjača stranka. Mislim da bi bio opasan avanturizam sa nesagledivim posljedicama zaobilaziti SDA kao najjaču stranku. Ona će biti motor vlasti, kao što je bila i svi to znaju, i domaći i međunarodni akteri”, konstatovao je.

Ne misli da će apelacijom, koju je pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine podnio protiv posljednjih izmjena Izbornog zakona, a koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, usporiti proces formiranja vlasti.

Džaferović je nezadovoljan time kakvi su bili odnosi sa susjednim državama u posljednje četiri godine.

Idina vrh