Džaferović: Dodik treba prestati tražiti izgovore i dati saglasnost za gašenje požara

29/03/2022
1 minuta čitanja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozvao je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da prestane tražiti izgovore za blokadu odluke o gašenju požara.

– Umjesto toga, neka u odgovoru na proslijeđeni zahtjev odgovori da je saglasan ili da nije, kao što je to činio mnogo puta prije nego što je počeo s blokadom institucija – dodao je Džaferović.

Ističe da je to način na koji je Predsjedništvo donosilo odluke u prethodne 142 sjednice bez fizičkog prisustva te da je to način na koji su donošene odluke i u vrijeme Dodikovog predsjedavanja tokom 2021. godine, u vezi s gašenjem požara u Kupresu, Livnu, Jablanici i Travniku.

– Imajući u vidu navedene činjenice, pokušaj prigovora Dodika nije uvjerljiv. Nije vrijeme za politikanstvo ni nadmudrivanje. Ugroženi ljudi i imovina ne trebaju da trpe zbog politike. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić i ja smo dali saglasnost, pozivam Dodika da i on to uradi što prije – zaključio je Džaferović.

Naime, Dodik je danas kazao da su zahtjevi za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara stigli, ali da sjednica Predsjedništva na kojoj bi se o njima odlučivalo nije zakazana.

Dodao je da se u javnosti plasiraju neistine da je glasao protiv takve odluke. Mnogi su već osudili ovakvo Dodikovo ponašanje, uključujući i Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država koja je uputila kritiku onima koji blokiraju angažiranje helikoptera.

Sarajevodanas/FENA

Prethodni tekst

Džeko pogotkom u finišu donio minimalnu pobjedu BiH protiv Luksemburga

Sljedeći tekst

Navijači Srbije i Danske priredili dirljive scene Eriksenu tokom povratka na mjesto nesreće

Idina vrh