Džaferović i Lajčak o kandidatskom statusu za BiH

11/03/2022
1 minuta čitanja

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se tokom Antalijskog diplomatskog foruma sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.Kako je saopćeno, razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana, u kontekstu sigurnosnog stanja u Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Posebna tema razgovora bio je kandidatski status Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva BiH Džaferović kazao je da Evropska unija treba proširenje posmatrati kao geopolitičko a ne administrativno pitanje, te da treba pokazati senzibilitet za ubrzanje procesa prijema Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva BiH Džaferović kazao je da će Bosna i Hercegovina ispuniti uslove postavljene od Evropske komisije za kandidatski status, u slučaju da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrdi zakone o VSTV-u i sukobu interesa, koje je već usvojio Predstavnički dom PS BiH.

Usvajanje ovih zakona sa evropske agende stabiliziralo bi situaciju u Bosni i Hercegovini i doprinijelo bi smirivanju krize, što treba biti imperativ za sve političke aktere u zemlji i pokazatelj njihovog odgovornog pristupa prema ljudima u BiH i zahtjevima trenutne sigurnosne situacije u Evropi.

Idina vrh