February 20, 2022; Cleveland, Ohio, USA; NBA great Michael Jordan is honored for being selected to the NBA 75th Anniversary Team during halftime in the 2022 NBA All-Star Game at Rocket Mortgage FieldHouse. Mandatory Credit: Kyle Terada-USA TODAY Sports

Džordan prodao NBA klub: Zaradit će 3 milijarde dolara

24/07/2023
1 minuta čitanja

Majkl Džordan je prodao svoj udio u klubu grupaciji predvođenoj biznismenima Rikom Šnalom i Gejbom Plotkinom

Jednom od najboljih košarkaša svih vremena Majklu Džordanu (Michael Jordan) dopuštena je prodaja NBA ekipe Šarlot Hornetsa.

Prodaja je dogovorena još 16. juna, ali se čekalo odobrenje Upravnog odbora NBA lige koji je izglasao dopuštenje Džordanu da proda svoj većinski vlasnički udio u Hornetsima.

Očekuje se kako će prodaja biti završena u sedmicama koje dolaze, a novi vlasničku grupaciju predvode biznismeni Rik Šnal (Rick Schnall) I Gejb Plotkin (Gabe).

Džordan je postao većinski vlasnik tadašnjih Šarlot Bobketsa 2010. godine. Pod njegovim vodstvom ekipa je ostvarila omjer od 423 pobjede i 600 poraza, što je peti najslabiji omjer u ligi u tom razdoblju.

Tokom 13 godina kao vlasnik ove franšize samo dva puta je klub osigrao plasman u plej-of i oba puta su ispali u prvoj rundi.

Vrijednost transakcije se procjenjuje na blizu tri milijarde dolara, a Džordanu će ostati manjinski udio u vlasništvu kluba.

Zanimljivo je da prodajom Džordanovog dijela u NBA ligi neće ostati niti jedan većinski vlasnik koji je afro-amerikanac. 

Idina vrh