Elektronski potpis zaživio u praksi, papiri idu u prošlost

09/02/2024
1 minuta čitanja

Biznis.ba je nedavno ekskluzivno objavio kako je Elektronski potpis u Bosni i Hercegovinu i zvanično zaživio u praksi.

Naime, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine potvrdilo je ovjeru upita od domaće kompanije Penny plus d.o.o. Sarajevo, broj i datum veze, za tumačenje validnosti elektronski potpisanih ugovora. Uvidom u dostavljeni ugovor Ured za nadzor i akreditiranje ovjeritelja, kao jedinica Ministarstva nadležna za ovu oblast, utvrdio je da je isti potpisan elektronski i to elektronskim potpisima baziranim na kvalifikovanoj potvrdi, a koji su izdati od strane kvalifikovanog ovjeritelja u Bosni i Hercegovini – Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Iz Ministarstva su na osnovu navedenog zaključili da je dostavljeni ugovor potpisan kvalificiranim elektroniskim potpisima koji imaju pravnu snagu vlastoručnog potpisa.

Ovom potvrdom ugovori potpisani elektronskim potpisom postali su pravno valjani, što znači da sve kompanije u BIH od danas imaju mogućnost nesmetano ga koristiti u poslovanju. Sada je na bh. kompanijama da podnesu zahtjev za elektronski potpis i krenu korak naprijed u budućnost.

Ministar saobraćaja i komunikacija BIH Edin Forto za Avaz kaže da elektronski potpis pravno predstavlja zamjenu za tradicionalni, svojeručni potpis na elektronskim dokumentima, čime se omogućava i siguran potpis za elektronske dokumente i čime se smanjuje potreba za papirnim dokumentima.

– Elektronska identifikacija osnov je za proces digitalizacije koji građanima i privredi treba uštedjeti i vrijeme i novac, a uposlenicima u javnoj upravi olakšati i rad i nadzor nad automatiziranim procesima. Ujedno, to je i prilika da se stavi još jedna zaštita od korupcije, što je jedna od prepreka ekonomskom razvoju zemlje – pojašnjava Forto.

U skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu BiH, ugovori potpisani kvalificiranim elektronskim potpisom imaju snagu vlastoručnog potpisa.

Elektronski potpis su podaci u elektronskom obliku koji omogućavaju utvrđivanje identiteta potpisnika. Osnovne funkcije elektronskog potpisa su potvrda autentičnosti potpisnika dokumenta, osiguranje integriteta podataka i zaštita od promjene sadržaja e-dokumenata.Iz ministarstava su pozvali sve državne, entitetske, kantonalne i općinske institucije da se odreknu prikupljanja nepotrebnih papira i osiguraju uvjete za razvoj elektronskih servisa, od kojih će i građani, i privreda, i javna uprava imati koristi.

(foto info vijesti ba)

Prethodni tekst

Ima kuću u BiH, a uzimao socijalnu pomoć, država Austrija tereti čovjeka za štetu u iznosu od 300.000 eura.

Sljedeći tekst

BiH saznala raspored utakmica u Ligi nacija, evo kada gostujemo Njemačkoj

Idina vrh