Ima kuću u BiH, a uzimao socijalnu pomoć, država Austrija tereti čovjeka za štetu u iznosu od 300.000 eura.

09/02/2024
1 minuta čitanja

Jedan 58-godišnji muškarac iz Bosne i Hercegovine, koji posjeduje dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske, prijavljen je austrijskom javnom tužilaštvu u Korneuburgu nakon što je otkriveno da je dugi niz godina primao socijalnu pomoć od austrijske Državne službe za zapošljavanje (AMS), iako ima vlastitu kuću u BiH.

Osoblje općine Mistelbach nedavno je uočilo neke nepravilnosti te su ih prijavili nadležnim tijelima. Nakon provedenih istraga koje je obavila Radna grupa za prevenciju zloupotrebe socijalne pomoći, otkriveno je da je 58-godišnji muškarac, koji živi u Austriji sa dvojnim državljanstvom Hrvatske i BiH, prima socijalnu pomoć od austrijske vlasti od 2004. godine.

Međutim, sporna činjenica je što nije prijavio posjedovanje kuće i zemljišta u Bosni i Hercegovini od 2006. godine. Austrijski mediji navode da je ovaj 58-godišnjak prikrivao svoju imovinu od lokalnih vlasti, iako je bio obvezan prijaviti je, te je nezakonito primao socijalnu pomoć.

Istražitelji su također utvrdili da 58-godišnjak nije prijavljivao svoje boravke u inozemstvu, u svom drugom domu, nadležnim tijelima, te je u tom razdoblju nezakonito primao pomoć od službe za zapošljavanje.

Navedene zloupotrebe uzrokovale su štetu veću od 300.000 eura, zbog čega je prijavljen nadležnom javnom tužilaštvu.

Idina vrh