Elon Musk se pridružio kritikama gradonačelnika Varšave koji je zabranio isticanje križeva u javnim zgradama

27/05/2024
1 minuta čitanja

Ljevičarski gradonačelnik Varšave, Rafał Trzaskowski, koji je nedavno izdao zabranu isticanja kršćanskog križa u javnim zgradama, izazvao je žestoku raspravu među političkim spektrima u Poljskoj, ali je odluka također izazvala kritike uglednih osoba u inozemstvu, uključujući milijardera Elona Muska.

Vlasnik X-a izrazio je negodovanje ovim potezom rekavši: “Besramno kopiranje gluposti iz Amerike. Kako neugodno”, kritizirao je postupke Trzaskowskog.

Ovo je mišljenje odjeknulo među konzervativnim glasovima u Poljskoj. Paweł Lisicki, glavni urednik poljskog tjednika Do Rzeczy, označio je Trzaskowskog kao “plavookog dječaka” međunarodne ljevice u Poljskoj.

Govoreći na neovisnom internetskom radiju WNET, Lisicki je razjasnio svoje stajalište da je nedavni politički potez Trzaskowskog bio strateški tempiran i da ukazuje na njegove šire političke ambicije.

Trzaskowski, poznat po svom nepokolebljivom antiklerikalnom stavu i zalaganju za ljevičarske ciljeve, također je bio istaknuti pobornik LGBT prava u Poljskoj. Njegova je politika privukla pozornost međunarodne zajednice, zaradivši priznanje Bidenove administracije kao vodeću liberalnu figuru u poljskoj politici.

Prema Lisickom, ljevica pokušava ukloniti kršćanske vjerske simbole i poduprijeti rodnu ideologiju diljem svijeta. Trzaskowski je s entuzijazmom podržao tu liniju u Poljskoj. “Vrlo je siguran u sebe i smatra da je Varšava kao društvo sada dovoljno sekularno za takav potez”, dodaje Lisicki.

Također smatra da Trzaskowski ovim pitanjem možda želi zahvaliti europskoj ljevici za svu pomoć koju je pružila liberalima i ljevici uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Poljskoj.

Idina vrh