Episkop Fotije: Da u BiH bude više mitropolija

11/05/2024
1 minuta čitanja
Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije naglasio je danas da je sada bitno da u BiH ne bude samo jedna Mitropolija, nego možda dvije-tri, čime bi bila spriječena mogućnost da se ovdje pojavi ideja bilo kakve bosanske pravoslavne crkve.

Episkop Fotije rekao je da je ovih dana Svetom arhijerijskom Sinodu za Sveti Sabor, za komisiju za Ustav SPC, predat dokument da Eparhija zvorničko-tuzlanska dobije rang mitropolije, koji je imala do 1920. godine.

Vladika Fotije je ocijenio da su sada stečeni uslovi da to bude korigovano, promijenjeno, te naglasio da je sada bitno da u BiH ne bude samo jedna Mitropolija.

– Ako bi Eparhija zvorničko-tuzlanska dobila status mitropolije time bismo sprečili mogućnost da se ovde pojavi ideja bilo kakve bosanske pravoslavne crkve, odvajanje od Beograda, od matice… – rekao je episkop Fotije nakon liturgije u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Šamcu povodom eparhijske slave Živonosnog Istočnika.

Episkop Fotije je napomenuo da treba na vrijeme misliti i reagovati, što je učinjeno dopisom koji su poslali Svetom Sinodu.

– Videćemo kakav će odgovor biti. U svakom slučaju ideja je u narodu ovde pozdravljena. Nadamo se pozitivnom odgovoru. Mi ne želimo nešto što nije bilo, ova eparhija je bila mitropolija. Mi samo to hoćemo da vratimo, zato se danas posebno ljudi raduju, a to je za mene najvažnije – da smo taj proces pokrenuli. Čekamo majski Sabor i da vidimo kakav će biti odgovor – naglasio je episkop Fotije.

Načelnik Šamca Đorđe Milićević rekao je da danas imaju priliku da ugoste duhovnika, prije sega čovjeka koji ne uči samo vjeri, nego i patriota, očuvati svoju srpsku pravoslavnost, veze sa maticom Srbijom i bratskom Rusijom.

Milićević je ocijenio da je saradnja Opštinske uprave Šamac sa Srpskom pravoslavnom crkvom veoma dobra.

Prethodni tekst

Vučić planira novu rundu lobiranja protiv rezolucije: ‘Ne znaju u kakvom su problemu…’

Sljedeći tekst

SNAŽNA SOLARNA OLUJA POGODILA ZEMLJU Najjača u posljednje dvije decenije, može da poremeti komunikacije

Idina vrh