EU uvodi nove sankcije Rusiji, kaže da su najjače u povijesti. Evo popisa

15/03/2022
1 minuta čitanja

EUROPSKA UNIJA je jutros službeno dogovorila četvrti paket sankcija Rusiji, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu putovanja Romanu Abramoviču. Očekuje se da će svi detalji biti objavljeni kasnije danas.

Sankcije uključuju:

  • Zabrana uvoza niza proizvoda od čelika
  • Zabrana novih ulaganja u ruskom energetskom sektoru, s ograničenim iznimkama za civilnu nuklearnu energiju i transport određenih energetskih proizvoda natrag u EU
  • Zabrana izvoza luksuzne robe (npr. luksuznih automobila, nakita) iz EU
  • Zabrana ocjenjivanja Rusije i ruskih tvrtki iz agencija za kreditni rejting EU i pružanja usluga ocjenjivanja ruskim klijentima, što bi dovelo do daljnjeg gubitka pristupa financijskim tržištima EU.

Zabrana je uslijedila nakon razgovora među čelnicima EU u Versaillesu u četvrtak i petak.

“Kako se nastavlja rat predsjednika Putina protiv ukrajinskog naroda, raste i naša odlučnost da podržimo Ukrajinu i osakatimo financiranje Kremljove ratne mašinerije. Ovaj četvrti paket sankcija još je jedan veliki udar na ekonomsku i logističku bazu na koju se Rusija oslanja da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Cilj sankcija je da predsjednik Putin zaustavi ovaj neljudski i besmisleni rat”, rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove.

“Najbrži, najjači paket sankcija u povijesti”

Sankcije su usmjerene na 600 ruskih državljana, što je francuski ministar financija Bruno Le Maire nazvao “povijesnom odlukom”.

“To je najbrži, najjači paket sankcija koje je Europska unija ikada usvojila u svojoj povijesti”, rekli su ministri.

Sankcije su proširene na “ključne oligarhe, lobiste i propagandiste koji guraju Kremljov narativ o situaciji u Ukrajini, kao i ključne tvrtke u sektorima zrakoplovstva, vojne i dvostruke namjene, brodogradnje i strojogradnje”, priopćilo je Europsko vijeće.

Na pitanje hoće li biti daljnjih sankcija, Le Maire je rekao: “Mogu vam potvrditi ono što je Emmanuel Macron rekao prošli tjedan, sve opcije ostaju na stolu.”

Sankcije stupaju na snagu za nekoliko sati

Sankcije će stupiti na snagu čim se objave u službenom glasilu EU-a, za nekoliko sati.

Vijeće je također dalo odobrenje Komisije da se, u ime EU-a, pridruži multilateralnoj izjavi o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu uz potporu Bjelorusije. Kao i druge članice WTO-a koje će supotpisati tu izjavu, EU potvrđuje svoju spremnost poduzeti sve radnje potrebne za zaštitu svojih bitnih sigurnosnih interesa. To može uključivati i suspenziju tretmana najpovlaštenije nacije za proizvode i usluge Ruske Federacije. Nadalje, u svjetlu materijalne potpore Bjelorusije akcijama Ruske Federacije, EU smatra da se njezin proces pristupanja WTO-u treba obustaviti.

Idina vrh