Dvadeset dana ruske agresije na Ukrajinu: Putin poručuje da ide do kraja, Kijev se ne predaje

15/03/2022
1 minuta čitanja

Dvadeseti je dan ruske agresije na Ukrajinu, a uprkos brojnim sastancima i pregovorima, mir još nije postignut. Određeni napredak u humanitarnom smislu jeste, ali civili i dalje ginu.

Rusija ne odustaje od prvobitnog cilja u Ukrajini. Granatiraju i najveće gradove, pa i prijestolnicu Kijev. Ipak najteže je u Mariupolju na jugu zemlje te u Harkovu na sjeveroistoku zemlje. Samo u posljednja 24 sata u Harkovu su srušene dvije stambene zgrade, a spasioci su imali 34 operacije spašavanja.

Ključni cilj Rusije prema dosadašnjoj akciji je izolovati Kijev, te spojiti Krim sa regijama Donjeck i Lugansk te Ukrajini uskratiti izlaz na Crno more.

Istovremeno Rusi tvrde da su u potpunosti preuzeli grad Herson na jugu. To je potvrdio glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Ruske snage poručuju da su u posljednja 24 sata oborili čak šest ukrajinskih bespilotnih letjelica Bayraktar.

S druge strane Ukrajinci tvrde da nanose velike gubitke Rusima. Tako ističu da su im u 20 dana odbrane od agresije ubili više od 13.000 ljudi.

Dmitri Peskov, glasnogovornik Kremlja tvrdi da će svi ruski planovi biti sprovedeni po ranije utvrđenim rokovima, bez obzira na ogroman paket sankcija koji je Rusiji nametnut sa Zapada.

“Svi planovi ruskog vodstva bit će provedeni u potpunosti u roku koji je ranije odobren”, kazao je Peskov.

S druge strane iz Kijeva procjenjuju da bi do primirja moglo doći početkom maja.

“Mislim da bismo najkasnije početkom maja trebali imati mirovni sporazum”, rekao je u ponedjeljak navečer Oleksij Arestovič, savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika.

Naveo je dva moguća ishoda u mjesecima koji su pred nama.

“Ili će doći do mirovnog sporazuma vrlo brzo, u roku od jedne ili dvije sedmice, s povlačenjem trupa, ili će pokušati dovesti neke, recimo, Sirijce za drugu rundu. Kad i njih sameljemo, dogovor bi mogao uslijediti do sredine ili kraja aprila”, rekao je.

U međuvremenu skoro tri miliona civila je napustilo Ukrajinu

Idina vrh