Galerija “Collegium artisticum”: “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” i “Sarajevski salon-Inventura” posjetilo više od 40.000 osoba

13/02/2024
1 minuta čitanja

Kultna galerija “Collegium Artisticum” u Sarajevu, simbol Kantona Sarajevo, nedavno je bila domaćin dvije značajne izložbe koje su privukle pažnju više od 40.000 posjetitelja. Jedna od njih je bila izložba “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, koju je organizirala Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Druga je bila “Sarajevski salon-Inventura”, godišnja izložba Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo.

Ove izložbe su potvrdile da je Collegium Artisticum prostor koji može parirati evropskim galerijama. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je podržalo organizaciju ovih događaja, prepoznajući njihov doprinos kulturnoj sceni.

Pored izložbi, važno je napomenuti da je počela sanacija svih izložbenih prostora galerije nakon 50 godina, za što je sredstva osiguralo Ministarstvo kulture i sporta KS. Očekuje se da će ovo unaprijediti ulogu galerije kao platforme za kulturne aktivnosti u budućnosti.

Idina vrh