Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo demantuje tvrdnje o samovoljnom odbijanju zakazivanja sjednice

13/02/2024
1 minuta čitanja

Više medija je danas izvijestilo o kontroverzama oko navodnog samovoljnog odbijanja zakazivanja sjednice Skupštine Kantona Sarajevo (KS) od strane predsjedavajućeg Elvedina Okerića. U njihovim izvještajima su navedene tvrdnje Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBiH).

Okerić je uputio demanti ističući da su optužbe potpuno neutemeljene te da su usmjerene na diskreditaciju njega i rukovodstva Skupštine KS. Dodao je da su tvrdnje nastale s ciljem skretanja pažnje s osjetljivih tema poput sigurnosti.

U demantiju je navedeno da je Kolegij Skupštine KS zatražio prikupljanje informacija od relevantnih institucija o sigurnosti u saobraćaju nakon što je održana hitna sjednica u junu prethodne godine. Odluka će biti donesena nakon analize tih informacija.

Okerić je također istakao kritike većine u Skupštini KS prema sudovima i radu Tužilaštva KS, naglašavajući da spomenute stranke izbjegavaju naglašavanje vlastite odgovornosti u svojim zahtjevima i saopštenjima.

S obzirom na priloženi dokument s zaključcima Kolegija SKS, Okerić tvrdi da su navodi o samovoljnom odbijanju zakazivanja sjednice neutemeljeni te da je dokumentacija dostupna kao dokaz.

Ovo recentno događanje dodatno produbljuje političke napetosti u KS i postavlja pitanja o odnosima unutar Skupštine te transparentnosti u donošenju odluka.

Idina vrh