Geoffrey Nice: Putinu bi se moglo suditi ove godine za ratni zločin

Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ove bi se godine trebalo suditi u Ukrajini za ratne zločine počinjene tamo, kaže čovjek koji je vodio krivični proces protiv Slobodana Miloševića.

Sir Geoffrey Nice rekao je za BBC da je Putin kriv za napade na civilne ciljeve tokom rata. Britanski tužilac izrazio je svoje iznenađenje što tužitelji i političari ne govore o tome mnogo slobodnije i otvorenije.

Rusija negira da je počinila ratne zločine.

Ali, govoreći u programu Radio 4 Broadcasting House, Nice je opisao postupke Moskve tokom invazije kao “zločine protiv čovječnosti” – budući da su napadani civilni ciljevi.

Zločini protiv čovječnosti ubrajaju se među najteža krivična djela prema takozvanim “pravilima” ratovanja.

Ti zakoni zabranjuju napade na civile – ili infrastrukturu koja je ključna za njihov opstanak – i navedeni su u međunarodnim ugovorima kao što su Ženevska konvencija.

Na primjer, ponovljeni ruski napadi na ukrajinsku energetsku mrežu tokom zime opisani su kao ratni zločini zbog štete nanesene civilima. Rusija insistira da gađa samo vojne ciljeve.

Međunarodna zajednica optužuje ruske trupe za hiljade zlostavljanja od početka njihove potpune invazije na susjednu zemlju u februaru.

Glavni tužitelj u Kijevu kaže da je dosad zabilježeno više od 62.000 ratnih zločina, uključujući smrt više od 450 djece. BBC nije uspio provjeriti ove brojke.