Godišnjica 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH i 30. godišnjica formiranja Armije RBiH

15/04/2022
minuta čitanja

 Centralna svečanost obilježavanja 17. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 30. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine održana je danas u kasarni „Rajlovac“ u  Sarajevu.

Ceremoniji su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, generali OS BiH te predstavnici MO i OS BiH.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti svih nivoa u BiH, generali Armije RBiH, predstavnici boračkih asocijacija, demobilisani i penzionisani pripadnici ARBiH, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH i vojno-diplomatskog kora akreditiranih u BiH, kao i ostali gosti iz javnog i kulturnog života kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Nakon predaje raporta predsjedavajućem Predsjedništva BiH, počela je centralna svečanost na kojoj su se obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić i komandant 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH brigadir Nermin Hasić.

Džaferović je naglasio da je „Armija Republike Bosne i Hercegovine dala veliki doprinos u izgradnji Oružanih snaga BiH, jedine legitimne vojne sile u BiH, koja je garant opstanka i očuvanja slobodne i nezavisne države BiH. Reforma odbrane je najuspješnija reforma kod nas, a ono što nam predstoji jeste borba za bolji materijalni status OS BiH.“

Uz čestitke povodom ovog jubileja, ministar odbrane BiH Sifet Podžić je istakao da „sa sigurnošću možemo reći da je Armija Republike BiH bila presudni faktor u uspostavljanju mira u BiH“.

– Na ovaj dan se s ponosom prisjećamo svih naših heroja, dobitnika najvećih vojnih priznanja i demobilisanih boraca Armije Republike BiH. Prisjećamo se s tugom u srcu, ali i ponosom i naših šehida, poginulih boraca, kao i onih koji su svoje dijelove tijela ugradili u odbranu jedine nam BiH. Danas je dan kada želim iskazati ogromno poštovanje i zahvalnost za sve ono što su učinili u odbrani države BiH. Naša je trajna obaveza podsjećati i voditi brigu o njima i njihovim porodicama – naveo je ministar Podžić.

Istaknuo je da „ako nam okolnosti nametnu da budemo u situaciji da ponovo branimo suverenitet i teritorijalni integritet naše jedine domovine Bosne i Hercegovine, bez ikakve dileme i rezerve, sa ovog mjesta poručujem da ćemo to uraditi sa istim motivom, a većom energijom i sposobnošću nego prije 30 godina! To nam je i zakonska obaveza“.

Komandant 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH brigadir Nermin Hasić kazao je da je sjećanje na ARBiH, koju mnogi nazivaju „Čudo bosanskog otpora“, prisjećanje na njene najbolje kćeri i sinove, na sve šehide i poginule borce koji su nešto najvrednije, svoje živote, ugradili u temelje države Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je na nastanak i razvoj Armije RBiH i istakao rezultate koje je postigao 2. pješadijski (rendžerski) puk OS BiH u izvršavanju svoje misije – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Na kraju centralne svečanosti, u kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi udruženja „CoolturART“ iz Sarajeva.

Sarajevodanas/FENA

Idina vrh