Goražde: Brojne reakcije povodom brutalnog napada na Almira Raščića

14/01/2023
minuta čitanja

Brojne su reakcije stanovnika Goražda na društvenim mrežama povodom brutalnog napada na bivšeg fudbalera Almira Raščića. Dok traje istraga građani se oglašavaju na društvenim mrežama uz riječi podrške Almiru i njegovoj porodici.

Ovo su neke od reakcija na društvenim mrežama:

“Da izdržiš i još jači da se vratiš svojoj porodici”.

“Raša, brate ne daj se, izdrži i za nas i tvoje najmilije, molim dragog Allaha dž.š. da ti podari snagu da izdržiš i da ponovo budeš sa nama”.

“Tu gdje nas je nekad bilo 20-ero djece. Jedni drugima do ramena, sigurni i bezbjedni. Tu je sinoć Raša zadobio povrede opasne po život. U mraku. U tunelu, kako smo ga zvali kad smo bili mali. Nismo sigurno nikad ni pomislili da bi baš to mjesto moglo nekad da se zove mjesto zločina. Pretpostavljam da se ni on nije osjećao nesigurno u svom, na svom. Stub koji je nekad služio za brojanje u žmiri, jutros je umrljan krvlju. Tu gdje smo se okupljali kao djeca mi smo sanjali snove, a dobili smo košmare. Brz oporavak Raša”.

Oglasili su se i iz Odbojkaškog kluba Goražde.

“Iznenađeni smo brutalnošću napada na našeg sugrađanina, sportskog prijatelja i jednog od najvjernijih navijača Odbojkaškog kluba Goražde. Molimo dragog Boga da da snagu našem Raši i da preživi ove teške trenutke. Raša svi smo uz tebe”, objavljeno je i na stranici kluba.

Brutalni napad na bivšeg fudbalera Almira Raščića uzdrmao je cijeli kanton, a zbog pokušaja ubistva održan je i zatvoreni radno konsultativni sastanak članova Skupštine i Vlade BPK Goražde, kojem su prisustvovali i predstvanici Uprave policije na čelu sa policijskim komesarom Damirom Bogunićem.

“O pokušaju ubistva u Goraždu obaviještene su sve policijske stanice u okruženju, MUP KS i Federalni MUP, istraga traje. Uprava policije je od sinoć na terenu, sve smo angažovali, obavijestili smo i kolege u susjednim općinama. Vjerujem da ćemo doći do motiva i samog izvršioca uskoro, o detaljima istrage nećemo govoriti u ovom trenutku, mogu reći samo da policija nastavlja posao”, kazao je Damir Bogunić, policijski komesar BPK Goražde

Tokom sastanka razmatrana je sigurnosna situacija u kantonu, a učesnici su izrazili suosjećanje i porodici Raščić. Nusret Hubjer, kantonalni ministar unutrašnjih poslova kazao je ovom prilikom da se sigurnosni sistem mora podići na viši nivo.

“Zločin koji je počinjen sinoć kao i drugi nemili događaji su dokaz da sigurnosni sistem moramo podići na viši nivo. Pozivam građane da ostanu smireni”, poručio je Hubjer.

Zaključak sastanka je da nadležne institucije učine sve kako bi se što prije pronašli počinioci ovog krivičnog djela, priveli pravdi i procesuirali te da se u najkraćem mogućem roku kadrovski, materijalno i tehnički ojača Uprava policije MUP-a BPK i što prije na svim kontrolnim i bitnim tačkama u Goraždu postave video nadzori.

Almiru Raščiću sinoć je pucano u glavu oko 22 sata u prolazu zgrade u kojoj stanuje sa porodicom. Noćas je operisan u Sarajevu i u teškom je stanju.

Tokom karijere bio je član nogometnih klubova Goražde, Željezničar, Velež, Olimpik, Orašje i Zadar. Almirov stariji brat je Admir Raščić koji je nosio dresove Željezničara, Sarajeva, Borca i drugih klubova. Njihov otac je Muhidin Raščić, inače član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH i predsjednik IO Fudbalskog saveza Bosansko-podrinjskog kantona (BPK).

Idina vrh