Građani će birati budući izgled parka Hastahana u Sarajevu

09/04/2022
1 minuta čitanja

Prva faza internacionalnog javnog poziva za dostavljanje idejnog rješenja javnog prostora “Hastahana” okončana je 6. aprila 2022. godine, saopćeno je iz sarajevske općine Centar.

Na internacionalni javni poziv koji je Općina Centar raspisala u partnerstvu sa UNDP-pristiglo je preko 80 prijava kako domaćih, tako i stranih arhitekata.

Konkursu su prethodile javne konsultacije o budućim sadržajima i funkcijama ovog prostora, kroz koji je zaprimljeno gotovo 400 odgovora i ideja građana, koji su sada uključeni u smjernice javnog poziva.

Internacionalni petočlani žiri sastavljen od relevantnih renomiranih profesionalaca razmatrat će dostavljene prijedloge idejnih rješenja i nagraditi tri najbolja u skladu sa uslovima ovog javnog poziva.

“Projekti troje finalista će 18. aprila biti stavljeni na javno glasanje putem online platforme urbanlab.ba. Idejno rješenje koje osvoji najveći broj glasova građana će u narednom periodu u saradnji sa autorima biti razrađeno i implementirano kako bi prostor Hastahane konačno postao javna parkovska površina dostojna centra glavnog grada”, navode iz općine.

U sastavu internacionalnog žirija za odabir finalista su Roth Cerina iz Hrvatske, Roland Krebs iz Austrije, Adnan Harambašić iz Norveške, Marina Dimova iz BiH i Selma Islambegović iz BiH, uposlenica Općine Centar.

Sarajevodanas/klix.ba

Idina vrh