Građani Sarajeva žale se na neodvoženje smeća, KJKP Rad za sve krivi nepropisno parkirana vozila

13/05/2022
1 minuta čitanja

Nije novost da se Sarajevo, s vremena na vrijeme, susreće sa problemom odvoza smeća te da se građani često žale na neadekvatno čišćenje i održavanje grada. Teško je utvrditi izvor problema, ali i način rješavanje istog.

Ovog puta, više žalbi građana je stiglo na adresu naše redakcije da su određene lokacije u gradu zatrpane smećem, a da im je rečeno da vozila komunalne službe nemaju goriva da bi odvezli otpad.

Povodom ovog problema, kontaktirali smo KJKP Rad gdje su nam rekli da određene lokacije nisu baš najpristupačnije za prilaz njihovih vozila, ali da, sa druge strane, često dolazi i do nemara građana koji na nepropisan način parkiraju vozila ispred kontejnera.

“Pretežno itekako imamo problem sa parkiranim vozilima na lokacijama kao što su ulice Požegina, Hadži-šabanovića, Novopazarska, Šanac, Antuna Hangija i slične lokacije zbog nepropisno parkiranih vozila. Isto tako, problem su i parkirana vozila ispred kontejnera, a mi u datom trenutku nismo u mogućnosti da angažujemo pauk službu”, kazao nam je portparol KJKP Rad Mirza Ramić.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Stanovnici Općine Ilidža ogorčeni su jer, kako kažu, KJKP Rad već nekoliko dana ne odvozi otpad. Na fotografiji koju nam je poslao čitatelj, vide se puni kontejneri sa hrpom smeća pored njega.

Tvrde da im je rečeno kako vozila KJKP Rad-a nemaju goriva, te da zbog toga ne odvoze smeće.

Ramić kaže da se na Ilidži od 9. aprila vrši odvoz kabastog otpada, ali i da se ostale aktivnosti realizuju redovno.

“Na Ilidži se trenutno vrši odvoz kabastog otpada i ostale aktivnosti koje se tiču odvoza otpada generalno se realizuju. Vrši se, pored toga pranje, mašinsko čišćenje i odvoz kabastog otpada a za sve to je potrebno vozilo a ono ne može voziti bez goriva”, rekao je Ramić.

On dodaje i da se, kod ovakvih situacija, može desiti pretjerivanje građana, a da se drugi dio – ukoliko se zaista desi neovoženje otpada – može nazvati nemarom građana kada je u pitanju saobraćajna kultura, tj parkiranje vozila “bilo gdje”.

Idina vrh