MUP KS jača kapacitete: U toku nabavka blindiranih vozila i laboratorije za forenziku

13/05/2022
1 minuta čitanja

U svrhu jačanja kapaciteta Uprave policije Ministarstva unutrašnih poslova Kantona Sarajevo, Vlada KS je jučer dala saglasnost za nabavku nove opreme, čija je ukupna procijenjena vrijednost 5,5 miliona KM.

Resorni ministar Admir Katica je naveo da će biti nabavljena dva specijalno-taktička blindirana vozila za izvršavanje operativno-taktičkih poslova i zadataka pripadnika Sektora za policijsku podršku. Procijenjena vrijednost ove nabavke je 2,7 miliona KM.

Naredna nabavka realizirat će se u svrhu proširenja Inegrisanog balističkog identifikacijskog sistema (IBIS sistem).

“Ovaj sistem predstavlja najsavremenije uređaje koji nude rješenja na polju forenzičke balistike, automatske i digitalne identifikacije tragova vatrenog oružja, te razmjenu baza podataka na regionalnom i internacionalnom nivou. IBIS sistem se koristi u preko 80 država svijeta, gotovo u svim državama Evropske unije, te u nekoliko zemalja regije i primarni je sistem za balističku identifikaciju među policijskim agencijama, članicama Interpola. Većina agencija korisnika su i članice IBIN mreže putem koje se razmjenjuju baze podataka. Napominjem da je prva faza implementacije pomenutog sistema uspješno realizovana u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo. Procijenjena vrijednost ovog projekta je 1,8 miliona KM”, obrazložio je ministar Katica.

Nabavka i uspostavljanje laboratorije za forenzičku DNK analizu, također je izuzetno važan projekt koji će MUP KS realizirati u ovoj godini.

Kako je pojasnio ministar, zbog veličine teritorije i broja stanovnika u Kantonu Sarajevo, evidentan je i najveći broj počinjenih krivičnih djela u odnosu na druge kantone. Također, zbog činjenice da je Sarajevo glavni grad Bosne i Hercegovine, od vitalnog je značaja da pomenuta laboratorija bude formirana upravo u Sarajevu, što je ustaljena praksa i u drugim državama.

“Zbog nepostojanja ovakve specijalizovane laboratorije, DNK analiza tragova prikupljenih tokom uviđaja teških krivičnih djela na teritoriji Kantona Sarajevo mora se vršiti u laboratorijama drugih policijskih organa, pa čak i u privatnim laboratorijama u državi i inostranstvu. Formiranjem ove laboratorije značajno će se unaprijediti aktivnosti na bržem rješavanju određenih krivičnih djela i pronalasku njihovih počinilaca, a i troškovi analiza u vlastitoj laboratoriji biće znatno niži nego kod vanjskih laboratorija čije su se usluge koristile u dosadašnjem periodu”, istakao je ministar Katica.

Procijenjena vrijednost ovog projekta je milion KM, projektna dokumentacija za ovaj projekt je pripremljena.

Sarajevodanas/klix.ba

Idina vrh