Građani se verbalno sukobili s policijom zbog pokušaja blokade ulice ispred OHR-a

26/07/2022
1 minuta čitanja

Pojedini građani su jutros u devet sati pokušali blokirati ulicu ispred OHR-a, međutim policija im to nije dozvolila.

Nekolicina građana je sinoć prespavala ispred zgrade OHR-a, a jutros im se pridružilo još njih stotinjak.Oni su ušli u verbalni sukob sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo jer su pokušali blokirati ulicu što im policija nije dozvolila.

Zamolili su ih da se pomjere u ograđeni dio ispred OHR-a i na trotoar što je naišlo na glasno negodovanje prisutnih. No, saobraćaj ipak za sada neće biti blokiran.

Demonstranti ispred OHR-a trenutno prave buku kojom pokušavaju dozvati Christiana Schmidta navodeći kako su protiv dalje nacionalne podjele države i protiv šovinizma.

Christian Schmidt je imao u planu donošenje izmjena Izbornog zakona BiH koje nisu u skladu ni sa evropskim niti demokratskim principima, no sudeći po izjavi Nermina Nikšića odustao je od toga. Ono što je građanima zasmetalo u izmjenama je cenzus od tri posto za ulazak delegata u Dom naroda FBiH, no Schmidt se nikako o tome nije htio oglašavati.

Demonstranti su poručili da ostaju ispred OHR-a dok visoki predstavnik ne izađe i ne poruči da je odustao od bonskih ovlasti.

Idina vrh