Nekolicina građana prespavala ispred OHR-a: Trolejbusi ne rade, očekuje se nastavak protesta

26/07/2022
1 minuta čitanja

Nekolicina građana prespavala je ispred OHR-a nakon što su se završili jučerašnji protesti, a ovoga jutra uz dobro raspoloženje čekaju građane da pristignu na proteste koji bi trebali biti nastavljeni i danas.

Njima su građani tokom noći donosili vodu i hranu, a obezbijeđene su im i deke, stolice i druge stvari koje su im bile potrebne tokom noći.

Protesti su jučer završeni oko 22:00 sata, no jedan dio građana odlučio je ne napuštati prostor ispred OHR-a. Policija je to dozvolila reorganizirajući saobraćaj tako da može funkcionisati, a da ne ugrozi demonstrante.

Policija je tu ostala zajedno sa njima gdje i jutros preusmjeravaju saobraćaj i osiguravaju nesmetano kretanje automobila. Zbog toga što je sužen kolovoz po kojem se može saobraćati, nije bilo uslova za odvijanje trolejbuskog saobraćaja jutros.

Sinoć su demonstranti, koji su ostali ispred OHR-a, pozvali građane da se i danas od 9:00 sati priključe protestima. Policiji je prijavljeno da će protesti biti nastavljeni, međutim za sada nema planirane obustave saobraćaja u ovom dijelu Sarajeva.

Plan je protestovati dok visoki predstavnik Christian Schmidt ne izađe u javnost i ne demantuje da će nametnuti štetne izmjene Izbornog zakona BiH.

Ono što je političarima i građanima u BiH najviše zasmetalo jeste cenzus od tri posto za delegiranje u Dom naroda FBiH, a što je Schmidt planirao nametnuti.

Idina vrh