Građani u 13 sati ponovno protestuju ispred OHR-a protiv nametanja izmjena Izbornog zakona

27/07/2022
1 minuta čitanja

Ispred zgrade OHR-a će danas biti održani protesti građana protiv odluke visokog predstavnika da donese izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon velikih protesta koji su organizovale stranke u FBiH u ponedjeljak, jučer je održan manji protest u organizaciji “Restarta”, a danas će osim njih u 13 sati biti i građani koji su se okupili putem društvenih mreža.

Organizatori su različiti, ali poruka je ista, a to je reći ne daljoj nacionalnoj podjeli BiH.Prije nekoliko dana je javnost saznala da visoki predstavnik planira nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

Planirane su tehničke izmjene, ali sudeći po dokumentu koji je pripremljen u OHR-u 19. jula u formi odluke, na papiru su i političke izmjene, oko kojih su se i ove godine neuspješno dogovarale političke stranke.

Ono što je građanima zasmetalo u toj odluci je cenzus od tri posto koji bi onemogućio slanje hrvatskih delegata iz onih kantona u kojima ih nema više od tri posto u odnosu na ukupan broj u entitetu s obzirom na to da bi se time pogodovalo HDZ-u.Zbog tog cenzusa, u ponedjeljak naveče su političke stranke organizovale proteste na koji je, prema procjeni MUP-a KS došlo 7.000 ljudi.

Tokom noći nekolicina njih je ostala i spavati ispred OHR-a, a u devet sati jučer im se pridružilo još građana.Građani su tražili od Schmidta da izađe pred javnost i otvoreno iznese svoje namjere, međutim to se nije dogodilo, a šutnja iz OHR-a sve je “glasnija”.

Idina vrh