Parlamentarci danas o ukidanju povećanja plata zvaničnika za 500 KM

27/07/2022
1 minuta čitanja

Dom naroda Parlamenta BiH danas će razmatrati čak tri izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. Dva prijedloga tiču se koeficijenata za isplatu plata, a jedan otpremninama.

Delegati Doma naroda PS BiH danas će razmatrati prijedlog poslanika Damira Arnauta o otpremninama zaposlenih u institucijama BiH prilikom odlaska u penziju.

Predloženim izmjenama minimalni iznos otpremnine ostaje 5.364 KM, dok se maksimalni ograničava na 10.728 KM. Ograničenja bi se odnosila na ministre, poslanike ili delegate u Parlamentu BiH, članove Predsjedništva i druge visoke zvaničnike.

Trenutno, članovi Predsjedništva BiH, ministri u Vijeću ministara sa visokim koeficijentima imaju pravo na otpremnine koje mogu iznositi čak 30.000 KM.

Drugi prijedlog izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koji će se razmatrati po hitnom postupku prijedlog je delegata Kluba bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića, Asima Sarajlića, Amira Fazlića i Denisa Bećirovića.

Ovim prijedlogom, smanjuju se koeficijenti sekretara domova u Parlamentu BiH, savjetnicima, poslanicima i delegatima, članovima Predsjedništva, članovima Vijeća ministara i drugim izabranim i imenovanim licima.

Razlozi za prijedlog izmjena zakona jeste činjenica da je Vijeće ministara utvrdilo osnovicu za obračun plata u iznosu od 535 KM pa je došlo do nerazmjernog povećanja plata zaposlenih u institucijama BiH. Na ovaj način bi se plate svim zaposlenima koji imaju koeficijent 4,00 i više, smanjili za 12,4 posto.

Treći prijedlog izmjena istog zakona prijedlog je zastupnika NIkole Lovrinovića, Borjane Krišto, Predraga Kožula, Darijane Filipović i Mije Matanovića koji također predviđa promjenu koeficijenata za obračun plata, ali u smislu da se odrede novi koeficijenti za državne službenike, vojnike, policajce i referente kojima bi se ublažile negativne posljedice inflacije.

Idina vrh