Gradonačelnik Londona: Moguće je da uskoro zavlada potpuni haos

11/02/2024
1 minuta čitanja

Od kraja 2024. državljani trećih zemalja koji ulaze u Europsku uniju bit će podvrgnuti automatiziranom sustavu kontrole ulaska i izlaska (Entry/Exit System, EES).

Ta centralizirana baza podataka sadržavat će fotografije putnika i otiske prstiju.

Prošli mjesec britanski parlamentarni odbor upozorio je na značajna kašnjenja koja bi po njima mogla dosezati i 14 sati, a koja bi mogao uzrokovati sustav EES na granicama. Osobito se to odnosi na londonski kolodvor St Pancras gdje prometuju vlakovi Eurostara.

“Kako stvari stoje, ove nove kontrole nakon brexita izazvat će kaos na St Pancrasu, sa smanjenjem usluga i potencijalno ogromnim redovima za putnike u vrijeme najveće gužve”, rekao je u subotu laburistički gradonačelnik Londona.

On je pozvao vladu da “ne pere ruke” od ove “izravne posljedice brexita” koja bi mogla poslati “užasan signal turistima i tvrtkama diljem svijeta”, dok se londonsko gospodarstvo jedva oporavlja od krize uzrokovane pandemijom covida-19.

Željeznička kompanija Eurostar smatra da je novi sustav dizajniran više za zračne luke nego za kolodvorske terminale.

Londonske gradske vlasti kažu da će postaja St Pancras moći imati samo 24 kontrolna šaltera za EES “dok modeliranje sugerira da bi ih bilo potrebno gotovo 50 tijekom vršnih sati”.

(N1/reuters)

Prethodni tekst

Poznato zašto Lana Pudar neće plivati 100 m delfin na SP, evo kada mostarska sirena se bori za nove medalje

Sljedeći tekst

Dijaspora čini blizu 60 posto stanovništva BiH, a evo koliko milijardi investira i gdje otvara firme u Bosni i Hercegovini

Idina vrh