Guverner CBBiH na susretu guvernera centralnih banaka država regije 

06/05/2022
1 minuta čitanja

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić učestvovao je na jubilarnom, 10. susretu guvernera centralnih banaka država regije, koji je održan 5. i 6. maja ove godine u Rovinju.

Teme ovogodišnjeg susreta bile su su inflacija i monetarna politika, nesigurnost i finansijski sektor u kontekstu ruskog prisustva u bankarskom sektoru, te ekonomski oporavak u svjetlu sukoba u Ukrajini i sankcija Rusiji.

Ovom prilikom ponovo je naglašena važnost finansijske stabilnosti za regiju, ali i za svaku zemlju. Izbor glavnog govornika skupa Klausa Reglinga, direktora Evropskog mehanizma za stabilnost, krovne institucije u eurozoni zadužene za održavanje dugoročne finansijske stabilnosti i prosperiteta, najbolje govori o tome.

Guverner Softić je naglasio kako je valutni odbor u BiH ključan za cjelokupnu finansijsku, ekonomsku pa i društvenu stabilnost. Saradnja sa odgovornim institucijama pokazala je kako su problemi, onda kada do njih dođe, rješivi onda kada postoji kvalitetna međuinstitucionalna saradnja.

Susretu guvernera regije su, uz guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine, prisustvovali guverneri centralnih banaka Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Ti susreti održavaju se, već tradicionalno, svake godine u organizaciji sedmičnog poslovnog magazina „Lider“, s ciljem unapređenja saradnje finansijskih institucija regije i razmjene iskustava u suzbijanju i ublažavanju posljedica finansijskih i ekonomskih kriza, saopćeno je iz Ureda za komunikacije CBBiH. 

Idina vrh