Sadnja ruža za 1.601 ubijeno dijete u opkoljenom Sarajevu

06/05/2022
1 minuta čitanja

Prema protokolu Organizacionog odbora za obilježavanje Dana Općine Centar danas je u parku između Općine Centar i Alipašine džamije Udruženje ekologa „Arboretum“, u saradnji sa Općinom Centar, KJKP „Park“ te osnovnim školama iz Općine Centar, organiziralo akciju sadnje ruža u spomen na ubijenu djecu Sarajeva, stradalu tokom agresije na BiH.

U ime Općine Centar današnjoj akciji sadnje su se također priključili  načelnik Općine Centar Srđan Mandić, vijećnici Velija Katica, Alen Girt i Samir Fazlić, te uime Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević i Amra Hašimbegović-Vučković.

–Draga moja djeco hvala što ste došli jer jako je važno da se sjećamo 1.601 djeteta koje je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva ubijeno. Naša je obaveza da se i na ovaj način sjećamo naših boraca koji su izgubili živote braneći ovaj grad i našu slobodu, kao i vaših vršnjaka koji su nažalost izgubili živote kao nevine žrtve rata. Vrlo je važno da to pamtite i da znate šta se dešavalo tokom proteklog rata i ovo je jedan od načina da se to sjećanje na neki način ne ugasi, a obaveza nas starijih je da vama obezbijedimo mirno djetinjstvo – kazao je načelnik Mandić.

Današnjoj akciji su, pored učenika osnovnih škola sa Centra i njihovih direktora te nastavnog osoblja, također svoje učešće uzeli sugrađani koji su preživjeli gubitak svojih najmilijih mladih srodnika, kao i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

– Kultura sjećanja ne moraju biti samo kameni spomenici već i ruže kao živi podsjetnici na ubijenu djecu. Na ovaj način sadnjom pokušavamo da njegujemo kulturu sjećanja na ubijenu djecu i ekološki da utičemo na našu omladinu da vole i čuvaju prirodu. Na cijelom području kantona Sarajevo ćemo posaditi 1.601 ružu kao trajni spomen. Danas smo u ovom parku posadili 100 ruža. Ubuduće namjeravamo da nastavimo ovu akciju i uredimo ružičnjake po cijelom Sarajevu u spomen na našu ubijenu djecu tokom proteklog rata. O njima će u budućnosti brinuti članovi ekoloških sekcija iz osnovnih škola – objasnio je Azem Džino predsjednik Udruženja ekologa „Arboretum“  iz Sarajeva.

Idina vrh