Hrnjić: Afrička svinjska kuga širi se i u FBiH, virus potvrđen na tri farme

17/07/2023
1 minuta čitanja

Federalni ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Kemal Hrnjić potvrdio je da je zaraza afričke svinjske kuge otkrivena i na području FBiH.

Hrnjić je istakao kako je još ranije ova zaraza ušla na teritorij BiH, putem farmi u Republici Srpskoj, a od prošle sedmice prisutna je i na području FBiH.

“Nažalost, od prošle sedmice imali smo sumnje na nekoliko farmi u Posavskom kantonu, da je ušla u FBiH. I, evo, sa žaljenjem danas mogu konstatirati da su sumnje bile opravdane. Čak pet farmi smo analizirali, a na tri farme imamo pojavu afričke svinjske kuge”, rekao je Hrnjić.

Radi se o virusnom oboljenju čije je širenje vrlo teško zaustaviti. Najveća odgovornost je na vlasnicima farmi, koji moraju poduzeti sve preventivne mjere koje je, još prije 15-20 dana, uputilo Federalno ministarstvo.

“Moraju ih dosljedno provoditi, moraju učiniti sve da što je moguće da što više usporimo napredovanje virusa na druge farme. Bit će vrlo teško, očekujem da je to jedan novi izazov u FBiH, koji nas očekuje u Posavskom kantonu. Ali, naš najveći proizvođač svinja mislim da je Zapadno-hercegovački kanton, tako će biti jako teško napredovanje virusa”, upozorava ministar Hrnjić.

Situacija je, napominje, već eskalirala u susjednoj Hrvatskoj pa predstoji borba i na području FBiH.

“Očekujemo poteze sa državnog nivoa. Prije svega, od Vijeća ministara BiH i Agencije za veterinarstvo BiH. Očekujem i njihove konkretne korake pa ćemo vidjeti kako ćemo dalje postupati”, najavio je Hrnjić.

Na pitanje da li će biti donesena zabrana o organiziranju stočnih pijaca, ministar Hrnjić je istakao kako je, po njegovom mišljenju, već danas to trebalo napraviti i zabraniti.

Očekuje, dodao je, stav struke, ali stav federalnog ministarstva je jasan – da se zabrani kretanje tih životinja; da se zabrani ulazak na te farme i da se zabrani bilo kakvo miješanje između takvih farmi.

Treba, dodaje, poduzeti sve da se spriječi prijenos virusa, koji “nije opasan po čovjeka, ali je vrlo poguban za životinje” te da može napraviti velike šteta u proizvodnji svinja.

Idina vrh