22.07.2020., Vir - Prema rekordnom broju turista Otok Vir je i ove godine vodeca hrvatska top destinacija. Tome najbolje svjedoce prepune plaze. Glavna virska Jadro plaza. rPhoto:Damir Spehar/PIXSELL

Hrvati veoma zadovoljni sezonom: U zemlji trenutno boravi 900 hiljada turista

15/07/2023
1 minuta čitanja

U Hrvatsku je u dosadašnjem dijelu jula došlo 1.7 miliona turista, koji su ostvarili 10.8 miliona noćenja, što je jednak rezultat kao u isto vrijeme prošle godine, a trenutno u zemlji boravi gotovo 900 hiljada turista, podaci su Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Iz HTZ-a iznose i nove (preliminarne) podatke iz sistema eVisitor po kojima je u dosadašnjem dijelu ove godine, do sredine jula, u Hrvatskoj bilo 8.5 miliona turista i 38.2 miliona noćenja, što su porasti od 12 i 6 posto u odnosu na isti period prošle godine.

“Zadovoljni smo rezultatima iz dosadašnjeg dijela godine i jula. Nalazimo se u samoj špici sezone, kada u zemlji trenutno boravi gotovo 900 hiljada turista. Uskoro očekujemo kako će ta brojka premašivati milion turista na dnevnoj bazi koji će boraviti u hrvatskim destinacijama”, komentar je direktora HTZ-a Kristjana Staničića, prenosi Index.hr.

Kaže i da je trenutno najviše turista u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji i na Kvarneru, dok ih je među destinacijama najviše na Viru, u Rovinju, Umagu, Poreču, Medulinu i Dubrovniku. Među turistima najviše je Nijemaca, Slovenaca i domaćih, a zatim Austrijanaca, Čeha i Poljaka.

Prethodni tekst

BAYERN JE SPREMAN NAPRAVITI NAJVEĆI TRANSFER U HISTORIJI: Vjeruje se da će Real Madrid prihvatiti tu ponudu

Sljedeći tekst

Tragedija u BiH: 17-godišnjak poginuo u direktnom sudaru, vatrogasci morali rezati vozila

Idina vrh