Von der Leyen u Splitu pohvalila ‘zalaganja Hrvatske za EU put BiH’

10/05/2024
1 minuta čitanja
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pohvalila je danas u Splitu Hrvatsku zbog snažnog zalaganja za približavanje zapadnog Balkana, posebno BiH, Evropskoj uniji, te zahvalila Zagrebu za podršku Ukrajini u ratu protiv ruskog agresora.

Von der Leyen boravi u Splitu, drugi put u osam mjeseci, gdje će se tokom večeri održati zajednički skup EPP-a i HDZ-a uoči evropskih izbora. Izbori za Evropski parlament u Hrvatskoj održat će se 9. juna ove godine, prenosi HINA.

“BiH ima još prepreka no uz pomoć Hrvatske jako sam optimistična da će budućnost BiH biti uz EU”, rekla je Ursula von der Leyen.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je naglasio da je uz podršku predsjednice Evropske komisije i Hrvatske EU u martu donijela odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

“To je strateško postignuće i nešto što će pridonijeti miru i stabilnosti u zemlji. Zato sam ponosan što će nam se kasnije danas pridružiti premijer BiH i predsjednik HDZ BiH”, kazao je.

Čelnica EK je također zahvalila Hrvatskoj zbog snažne podrške Ukrajini protiv ruskog agresora.

“Najprije i najvažnije želim se zahvaliti zbog snažne podrške Ukrajini protiv ruskog nasilnog rata. Stojimo rame uz rame kako bismo pomogli ovoj hrabroj državi koja se bori za svoju neovisnost i preživljavanje”, naglasila je.

Von der Leyen je kazala da Hrvatska ima jako snažan glas u EU pogotovo po pitanju dekarbonizacije, digitalizacije i demografije.

Rekla je i da je važno da se u izbornoj kampanji radi za snažnu Evropu koja štiti demokratiju, promiče prosperitet i jača sigurnost.

Plenković je rekao da je korištenje evropskih fondova bilo jedno od ključnih ciljeva njegove politike posljednjih osam godina, te da je Hrvatska bila na 66 posto uobičajene razvijenosti Evrope, dok je sada na 76 posto.

Utvrdio je i da je Hrvatska izgradila izvrsnu infrastrukturu koju je djelomično finansirala EU, kao Pelješki most ili LNG terminal na Krku, a mnogi su projekti još u procesu implementacije.

Prije samog večernjeg skupa, koji se održava u dvorani na Gripama, predsjednik HDZ-a Plenković je posjetio Zakladu Robert Schuman u Splitu nakon čega se zajedno s Ursulom von der Leyen na terasi hotela družio s mladima.

Uspjeli su prije velikog predizbornog skupa prošetati splitskom Rivom, te popiti kafu s kandidatima HDZ-a za evropske izbore.

Pridružila im se predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Idina vrh