Iran uveo sankcije SAD i Velikoj Britaniji zbog podrške Izraelu

03/05/2024
1 minuta čitanja
Iranske vlasti su saopštile da uvode sankcije protiv nekoliko američkih i britanskih fizičkih i pravnih lica zbog njihove podrške Izraelu u ratu protiv palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Iranska diplomatija navela je da se sankcije odnose na sedam Amerikanaca, uključujući generala Brajana Fentona, šefa Komande specijalnih operacija, i vice-admirala Breda Kupera, bivšeg šefa američkih pomorskih snaga na Bliskom istoku.

Britanski zvaničnici i subjekti na meti sankcija su ministar odbrane Grant Šaps i britanska kraljevska mornarica u Crvenom moru.

Sankcije su najavljene i protiv američkih kompanija “Lockheed Martin” i “Chevron” i britanskih kompanija “Elbit Systems”, “Parker Meggitt” i “Rafael UK”.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova dodalo je da sankcije uključuju “blokiranje računa i transakcija u iranskom finansijskom i bankarskom sistemu, blokiranje imovine pod jurisdikcijom Irana, kao i zabranu izdavanja viza i ulaska na iransku teritoriju”.

Uticaj tih mjera na fizička i pravna lica, kao i na moguću imovinu ili transakcije sa Iranom, međutim, ostaje neizvjestan.

Iran ne priznaje Izrael i stavio je podršku palestinskom pitanju u centar svoje spoljne politike od Islamske revolucije 1979. godine.

Od početka rata u Pojasu Gaze, pokrenutog 7. oktobra napadom palestinskog pokreta Hamas na izraelsko tlo, tenzije su naglo porasle između Izraela s jedne strane, i Irana i njegovih saveznika, posebno libanskog Hezbolaha, s druge strane.

Situacija se zahuktala 13. aprila, kada je Iran sproveo napad bez presedana na Izrael, sa 350 dronova i projektila, od kojih je većina presretnuta uz pomoć SAD i drugih zemalja.

Iranske vlasti su tada saopštile da su djelovale u “samoodbrani” poslije smrtonosnog napada pripisanog Izraelu, na iranski konzulat u Damasku 1. aprila.

Idina vrh